Chlebek pszenny z dynią (na pszennym zakwasie)
Prosty przepis na przepyszny pszenny chleb z dynią przygotowany na pszennym zakwasie.
SKŁADNIKI
Porcja na jeden mały bochenek chleba (u mnie okrągła forma o średnicy około 18cm).
ZACZYN:
- 80g pszennego zakwasu (przepis na domowej roboty zakwas znajdziesz tutaj)
- 50g mąki pszennej razowej, typ 2000
- 60ml ciepłej wody
CIASTO NA CHLEB:
- wcześniej przygotowany zaczyn
- 130g mąki pszennej razowej, typ 2000
- 70g mąki pszennej, typ 500
- 120ml ciepłej wody
- 80g pestek dyni
- pół łyżki miodu
- 3/4 łyżeczki soli
CZAS PRZYGOTOWANIA
Samo przygotowanie chleba wraz z wyrośnięciem i pieczeniem zajmie nam około 2h ale trzeba doliczyć czas wyrastania zaczynu (około 6-8h) i dzień wcześniej „nakarmienia” zakwasu.
PRZYGOTOWANIE
Dzień przed pieczeniem chleba wyciągamy zakwas z lodówki i czekamy aż osiągnie temperaturę pokojową (około 1h) – po tym czasie „karmimy” zakwas dodając do niego 3 łyżki mąki pszennej razowej, typ 2000 i 4-5 łyżek ciepłej wody (nie gorącej) – całość dokładnie mieszamy w pojemniczku, w którym zwykle przechowujemy zakwas i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym i ciemnym miejscu na noc.
Dokładny opis przygotowania, „karmienia” oraz przechowywania zakwasu znajdziesz tutaj.
Następnego dnia rano przygotowujemy zaczyn do naszego chleba – w tym celu z nakarmionego zakwasu odejmujemy 80g i przekładamy do dużej miski (ścianki pojemniczka z zakwasem dokładnie wycieramy i resztę wsadzamy do lodówki do następnego pieczenia), dodajemy 50g mąki pszennej razowej oraz około 60ml ciepłej wody – całość dokładnie mieszamy, miskę zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia do ciepłego i ciemnego miejsca na około 6-8h.
Gdy minie czas wyrastania zaczynu przygotowujemy ciasto na chleb.
Do miski z wyrośniętym zaczynem dodajemy mąki, ziarna dyni, sól, miód oraz dolewamy wody – całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy (ciasto powinno być dość gęste).
Teraz ciasto przekładamy do małej okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie okrągła forma o średnicy około 18cm) i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h pod przykryciem, w ciepłym miejscu.
Po czasie wyrastania ciasta nastawiamy piekarnik na 230 stopni z termoobiegiem. Chleb nakłuwamy kilka razy za pomocą wykałaczki lub patyczka do pieczenia aby odprowadzić zgromadzone gazy (dzięki temu skórka nie będzie odrywała się od reszty chleba po upieczeniu), chleb smarujemy odrobiną oliwy lub oleju i wstawiamy na środkowy poziom do całkowicie nagrzanego piekarnika na około 20min – po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia na 180 stopni (bez otwierania piekarnika i wyciągania chleba) i pieczemy kolejne 25-30min. Po tym czasie wyciągamy nasz chleb z piekarnika, wyciągamy z blaszki i studzimy na kratce.
I gotowe:)
Smacznego!