Kokosowo-żurawinowe trufle
Bardzo prosty i szybki przepis na kokosowo-żurawinowe trufle z dodatkiem płatków migdałów. Świetna alternatywa dla zwykłych deserów, bez dodatku cukru.
SKŁADNIKI
Porcja na około 20 kuleczek truflowych.
- 180g suszonej żurawiny
- 70g wiórek kokosowych
- 50g płatków migdałów
- 60g miękkiego masła
DODATKOWO:
- około 2 łyżki wiórek kokosowych do ozdoby
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min.
PRZYGOTOWANIE
Chwilę przed rozpoczęciem przygotowania deseru wyciągamy masło z lodówki, aby było miękkie podczas formowania kulek.
Żurawinę, wiórki kokosowe oraz płatki migdałów przekładamy do miski i siekamy za pomocą blendera na bardzo drobne kawałeczki. Na koniec dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy (bakalie nie muszą być zblendowane na zupełnie gładką masę – możemy pozostawić je z drobinkami aby podczas jedzenia konsystencja była ciekawsza).
Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą formujemy z nich małe kuleczki, każdą z nich obtaczamy wiórkami kokosowymi i przekładamy do osobnej papierowej foremki do pralin.
Po uformowaniu wszystkich kuleczek wkładamy je na kilka godzin do lodówki i tam przechowujemy do podania.
I gotowe:)
Smacznego!