Razowe bułki do burgerów

Razowe bułki do burgerów

Przepis na puszyste i delikatne bułki razowe do burgerów.

SKŁADNIKI

Porcja na 3 średniej wielkości bułki.

  • 10g świeżych drożdży
  • 100g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 100g zwykłej mąki pszennej
  • 150ml ciepłego mleka
  • 20g masła
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli

DODATKOWO:

  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

CZAS PRZYGOTOWANIA

30 min + czas wyrastania i pieczenia ciasta (około 2h).

PRZYGOTOWANIE

W małej miseczce kruszymy drożdże, dodajemy do nich łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru i zalewamy około 100ml ciepłego mleka (nie gorącego!) – mąkę oraz cukier odejmujemy od całości składników.
Całość dokładnie mieszamy, aby drożdże całkowicie się rozpuściły i odstawiamy pod przykryciem do ciepłego miejsca na około 20min.

Do dużej miski wsypujemy mąki, sól, cukier i dodajemy wyrośnięte drożdże – całość dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy chwilę za pomocą dłoni do uzyskania gładkiej, jednolitej masy (ciasto drożdżowe po wyrobieniu nie powinno kleić się do rąk).

Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h do ciepłego miejsca.

Gdy minie czas wyrastania ciasta dzielimy je na 3 równe części i każdą z nich formujemy w kształt kuli – układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi (ciasto urośnie).

Ciasto ponownie zakrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca do wyrośnięcia na około 20min.

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 210 stopni z termoobiegiem.

W kubeczku roztrzepujemy żółtko z dodatkiem mleka i smarujemy nim wyrośnięte bułeczki, następnie posypujemy odrobiną płatków owsianych.

Bułki wstawiamy do całkowicie nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom i pieczemy około 15min, do uzyskania złotego koloru.

Po tym czasie wyciągamy bułki z piekarnika i studzimy na kratce.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *