Sos z zielonego pieprzu z rozmarynem/szałwią
Przepis na sos z zielonego pieprzu z szałwią. Idealny dodatek do mięs, ryb, burgerów czy grillowanych warzyw. Zamiennie dla szałwii możemy użyć np. świeżego rozmarynu.
SKŁADNIKI
Porcja na około 250ml sosu.
- pół łyżki masła
- 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- 100ml bulionu mięsnego (u mnie wołowy)
- 100ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 1 ząbek czosnku
- 100g śmietany 18%
- 1 łyżka startego włoskiego sera Grana Padano lub parmezanu
- pół łyżeczki cukru
- około 10 listków świeżej szałwii (lub listki z 3 gałązek świeżego rozmarynu)
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min.
PRZYGOTOWANIE
W małym rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego rozgniecione w moździerzy ziarenka marynowanego pieprzu oraz posiekany drobno czosnek – chwilę gotujemy.
Teraz dodajemy wino i gotujemy kilka minut aby cały alkohol odparował.
Gdy objętość płynów się zmniejszy dodajemy bulion mięsny i dosypujemy posiekane drobno listki szałwii (lub rozmarynu) – całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejnych kilka minut.
Do rondelka dodajemy powoli śmietanę – cały czas mieszając aby śmietana się nie zważyła. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę gotujemy – sos powinien zredukować się i zgęstnieć.
Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę startego włoskiego sera Grana Padano (lub parmezanu) i odstawiamy z palnika.
Sos jest gotowy do podania – najlepiej smakuje na ciepło:)
Smacznego!