Stek wołowy z polędwicy w pieprzu z sosem pieprzowym i pieczonymi frytkami

Stek wołowy z polędwicy w pieprzu z sosem pieprzowym i pieczonymi frytkami

Cudownie delikatny i soczysty stek wołowy z polędwicy w pieprzu podawany z sosem pieprzowym, grillowanymi warzywami i frytkami z piekarnika.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 osoby.

STEKI:

  • 400g polędwicy wołowej (dojrzewająca minimum 7 dni)
  • 2 łyżki grubo mielonego pieprzu
  • szczypta soli

FRYTKI Z PIEKARNIKA:

  • 300g ziemniaków
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

GRILLOWANE WARZYWA:

  • 1 czerwona papryka
  • pół cukinii
  • 1 średnia czerwona cebula
  • szczypta soli

SOS

  • około 250ml sosu z zielonego pieprzu (przepis na domowej roboty sos pieprzowy znajdziesz tutaj)

CZAS PRZYGOTOWANIA

50min.

PRZYGOTOWANIE

Polędwicę wołową wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęła temperaturę pokojową – mięso dzielimy na steki równej grubości (około 2,5cm) i każdy z nich obtaczamy w grubo mielonym pieprzu – pozostawiamy pod przykryciem aby polędwica się chwilę zamarynowała.

W międzyczasie przygotowujemy frytki.
Ziemniaki dokładnie myjemy i szczotkujemy (nie obieramy). Następnie kroimy w grube słupki i namaczamy około 15min w zimnej wodzie z dodatkiem cukru.

Po tym czasie ziemniaki odcedzamy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem – przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy odrobiną oliwy i posypujemy niewielką ilością soli.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni z termoobiegiem i wkładamy frytki do całkowicie nagrzanego piekarnika na środkowy poziom na około 30min (frytki w tym czasie powinny się idealnie zarumienić i być chrupiące po upieczeniu).

Paprykę, cukinię oraz cebulę kroimy na drobniejsze części, posypujemy odrobiną soli – wrzucamy na całkowicie rozgrzaną patelnię grillową i smażymy kilka minut aż ładnie się zarumienią z obu stron (co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliły).

Po przygotowaniu warzyw odkładamy je na osobny talerz i na tej samej patelni (bardzo mocno rozgrzanej) układamy steki zamarynowane w pieprzu – smażymy około 4 min z jednej strony (jeżeli wasze steki są grubsze to powinniśmy je przytrzymać dłużej po obu stronach).

Jeżeli chcemy aby nasze mięso nie było suche i „przeciągnięte” powinno być usmażone (na pierwszej stronie) nie wyżej niż do połowy steku – najlepiej do 1/3 wysokości (dzięki temu uzyskamy średnio wysmażony stek).

Po tym czasie przekładamy polędwicę na drugą stronę (za pomocą drewnianej łopatki) i smażymy kolejne 4-5min (bardzo ważne jest aby nie nakłuwać mięsa podczas smażenia aby nie przerwać jego struktury (dzięki temu cały sok pozostanie w środku a mięso po usmażeniu będzie delikatne i bardzo soczyste).

Po usmażeniu mięsa przekładamy je na drewnianą deskę, posypujemy odrobiną soli z każdej strony i przykrywamy folią aluminiową na około 5-10min aby „odpoczęło”.

W międzyczasie wyciągamy z piekarnika upieczone frytki, przekładamy na talerze razem z grillowanymi warzywami – obok układamy steki i całość podajemy z wcześniej przygotowanym i podgrzanym sosem z zielonego pieprzu (przepis tutaj).

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *