Pierniczki świąteczne z lukrem pomarańczowym (przepis podstawowy)

Pierniczki świąteczne z lukrem pomarańczowym (przepis podstawowy)

Podstawowy przepis na pierniczki świąteczne z lukrem pomarańczowym. Idealnie kruche i aromatyczne. Z łatwością możemy je przygotować w rodzinnym gronie – z dziećmi i ozdabiać wg upodobań – jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia:)

SKŁADNIKI

Porcja na około 70 pierniczków (w zależności od wielkości foremek).

  • 500g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 100g miodu (ja użyłam mandarynkowego)
  • 100g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki gotowej przyprawy korzennej (lub mieszanka suszonych i zmielonych: cynamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, kolendry, kardamonu)
  • szczypta soli
  • 100ml syropu migdałowego – Orzata (opcjonalnie)

LUKIER POMARAŃCZOWY:

  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

CZAS PRZYGOTOWANIA

50min + czas ozdabiania pierniczków (w zależności od skomplikowania i weny:)

PRZYGOTOWANIE

Do średniej wielkości garnka wkładamy masło, dodajemy miód, cukier oraz szczyptę soli i podgrzewamy na małym ogniu aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą (mieszamy od czasu do czasu aby składniki się nie przypaliły).

Masę odstawiamy z palnika i chwilę studzimy.
Po chwili dodajemy mąkę, sodę oraz przyprawę korzenną – mieszamy delikatnie łyżką a następnie miksujemy do połączenia składników.

Na koniec dodajemy jajka oraz syrop migdałowy i jeszcze chwilę miksujemy (masa nie połączy się w jednolitą konsystencję, będzie miała widoczne „grudki” ale po wyrobieniu ciasta będzie ono idealnie gładkie).

Po wymieszaniu składników przekładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy rękoma. Dzielimy ciasto na partie i każdą z nich wałkujemy na cienki (około 3mm) placek (ciasto podsypujemy mąką aby nie przykleiło się do blatu/stolnicy).

Teraz wykrawamy za pomocą foremek lub szklanki wzory i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem i wkładamy pierniczki do całkowicie nagrzanego piekarnika na środkowy poziom na około 8min – pilnujemy aby za bardzo się nie przyrumieniły.

Po upieczeniu pierniczki wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce, następnie pieczemy kolejne partie.

Gdy wszystkie pierniczki będą już upieczone przygotowujemy lukier (lukier do pierniczków powinien być bardzo gęsty jeżeli chcemy malować na nich wzory – wręcz plastyczny i niespływający).

Do małej miseczki wsypujemy 100g cukru pudru i dodajemy do niego 2 łyżki soku z pomarańczy (najlepiej na początek dodać jedną łyżkę i zobaczyć jaką konsystencję będzie miał lukier, w razie potrzeby – dodać kolejną łyżkę soku).
Całość dokładnie mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści.

Teraz możemy dekorować nasze pierniczki wg uznania:)
Po udekorowaniu pierniczków pozostawiamy je na kilka godzin ułożone oddzielnie aby lukier ładnie zastygł – dzięki temu pierniczki nie będą się do siebie przyklejać gdy będziemy je przechowywać.

Pierniczki trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku – swoją świeżość zachowują nawet do kilku tygodni i z biegiem czasu stają się coraz bardziej miękkie:)

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *