Glazurowane pierniczki orzechowe
Prosty przepis na pyszne glazurowane pierniczki orzechowe, z dodatkiem masła orzechowego, otulone delikatnym cytrusowym lukrem. Miękkie od razu po upieczeniu – możemy je przygotować bezpośrednio przed świętami lub daną uroczystością.
SKŁADNIKI
Porcja na około 50 pierniczków (w zależności od wielkości foremek).
- 500g mąki pszennej
- 50g masła
- 50g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 100g miodu
- 100g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki gotowej przyprawy korzennej (lub mieszanka suszonych i zmielonych: cynamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, kolendry, kardamonu)
- szczypta soli
LUKIER:
- 200g cukru pudru
- 3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub cytryny
CZAS PRZYGOTOWANIA
50min.
PRZYGOTOWANIE
Do średniej wielkości garnka wkładamy masło, dodajemy miód, masło orzechowe, cukier oraz sól i całość delikatnie podgrzewamy do czasu aż masło i cukier całkowicie się rozpuszczą – od czasu do czasu mieszamy, aby masa się nie przypaliła.
Po połączeniu składników odstawiamy garnek z palnika i chwilę studzimy.
Następnie dodajemy mąkę, sodę, przyprawę korzenną do piernika i całość mieszamy za pomocą łyżki. Kolejno dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników – masa nie będzie idealnie gładka – pozostaną widoczne „gródki” ale podczas wyrabiania ciasta nabierze ono odpowiednią konsystencję.
Po zmieszaniu składników wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na kilka części i każdą z nich wałkujemy na placki, ale grubsze niż do tych tradycyjnych pierniczków – około 7-8mm.
Po rozwałkowaniu ciasta wykrawamy z niego wzory i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wstawiamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (z termoobiegiem) i pieczemy około 9min.
Po tym czasie wyciągamy pierniczki z piekarnika i studzimy na kratce – pieczemy kolejną partię. Pierniczki z tego przepisu są od razu miękkie więc możemy je piec bezpośrednio przed świętami lub wybraną okazją:)
Gdy wszystkie pierniczki będą już upieczone i ostudzone szykujemy lukier do pokrycia pierniczków.
Do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy do niego około 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub cytryny. Całość dokładnie mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści – w razie potrzeby dodajemy jeszcze jedną łyżkę soku – lukier powinien być dość gęsty aby całkowicie zastygł i stworzył kruchą „skorupkę”.
Teraz nasze pierniczki namaczamy całkowicie w lukrze (lub polewamy sporą ilością) i pozostawiamy do zastygnięcia na kilka godzin.
Po całkowitym zastygnięciu lukru przechowujemy pierniczki w szczelnie zamkniętym pojemniku – swoją świeżość utrzymują nawet do kilku tygodni.
I gotowe:)
Smacznego!