Spaghetti z krewetkami i pomidorami

Spaghetti z krewetkami i pomidorami

Prosty przepis na pyszny makaron spaghetti z krewetkami i pomidorami z dodatkiem świeżej natki pietruszki.

SKŁADNIKI

Porcja na 3 osoby.

  • 300g krewetek
  • 70ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 5 średnich pomidorów
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 300g makaronu spaghetti (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)

CZAS PRZYGOTOWANIA

30min.

PRZYGOTOWANIE

Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej posiekaną czerwoną cebulę, czosnek oraz papryczkę chili – smażymy przez chwilę.

Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórek, wykrawamy zielone części, siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do patelni z cebulą – smażymy aż pomidory całkowicie się rozpadną i cały sok odparuje (mieszamy od czasu do czasu aby całość się nie przypaliła).

W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti i po ugotowaniu odcedzamy na durszlaku (sprawdź czas gotowania makaronu na opakowaniu – makaron powinien być ugotowany al dente).

Krewetki obieramy i dokładnie myjemy, następnie dodajemy je do patelni wraz z posiekaną natką pietruszki (pozostawiamy niewielką ilość pietruszki do ozdoby). Całość smażymy około 4-5min. Na koniec dodajemy wcześniej ugotowany i odcedzony makaron i smażymy razem około minuty.

Makaron przekładamy na talerze i podajemy posypany świeżą natką pietruszki.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *