Zupa ramen z wołowiną
Prosty i szybki przepis na przepyszną i rozgrzewającą zupę ramen z wołowiną podawaną z razowym makaronem udon.
SKŁADNIKI
Porcja na 2-3 osoby.
- około 600ml bulionu mięsnego (u mnie wołowy)
- 300g polędwicy wołowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 2 dymki
- garść grzybów shitake
- 2 łyżki suszonych glonów wakame (lub nori)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 70ml sosu sojowego
- 2-3 jajka ugotowane na półtwardo
- 100g razowego makaronu udon (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
- garść szczypiorku
- 1 łyżka białego sezamu
- świeżo mielony pieprz
CZAS PRZYGOTOWANIA
35min.
PRZYGOTOWANIE
Wołowinę wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęła temperaturę pokojową – kroimy na steki o grubości mniej więcej 2cm, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy niewielka ilością świeżo mielonego pieprzu. Polędwicę pozostawiamy na talerzu do czasu smażenia.
Glony wakame umieszczamy w miseczce i zalewamy zimną wodą – odstawiamy na około 10min (w tym czasie glony powinny kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość).
Czosnek, papryczki chili oraz dymkę siekamy drobno i wrzucamy do rozgrzanego woka (lub głębokiej patelni) z odrobiną oleju sezamowego, dodajemy starty korzeń imbiru i smażymy aż cebulka całkowicie zmięknie.
W międzyczasie gotujemy jajka i makaron udon (sprawdź czas gotowania makaronu na opakowaniu). Ugotowany makaron odcedzamy na durszlaku i zalewamy zimną wodą. Jajka obieramy ze skorupek i odkładamy na później.
Do woka z czosnkiem i chili dodajemy namoczone i odcedzone glony, dolewamy kilka łyżek bulionu i smażymy na dużym ogniu około 10 min co chwilę mieszając. Pod koniec smażenia do patelni dorzucamy pokrojone w paseczki grzyby shitake (grzyby nie powinny być smażone zbyt długo, gdyż mogą stać się twarde i łykowate). Całość smażymy około 3min, cały czas mieszając. Następnie dolewamy pozostały bulion, dodajemy sos rybny i sojowy – zmniejszamy ogień na najmniejszy i powoli gotujemy.
Patelnię grillową rozgrzewamy bardzo mocno i układamy kawałki polędwicy obok siebie – smażymy około 4-5 min na jednej stronie i przewracamy na następną – smażymy kolejne 4-5 min (stek na pierwszej stronie powinien być usmażony do max 3/4 wysokości mięsa – dzięki temu mięso będzie soczyste i różowe w środku (średnio wysmażone). Dodatkowo pamiętajmy aby podczas smażenia nie nakłuwać steków widelcem czy nożem, a przekładając je na następną stronę używajmy drewnianych łopatek aby nie naruszyć struktury mięsa – dzięki temu cały sok pozostanie w środku a stek po usmażeniu będzie delikatny). Po usmażeniu steków odkładamy je na drewnianą deskę i zakrywamy folią aluminiową aby chwilę „odpoczęły”.
Do miseczek przekładamy ugotowany wcześniej makaron, dodajemy przekrojone na pół jajko i zalewamy przygotowanym bulionem z glonami, grzybami i przyprawami. Mięso kroimy w plasterki i dodajemy do miseczki.
Całość ozdabiamy świeżo posiekanym szczypiorkiem i odrobiną sezamu.
I gotowe:)
Smacznego!