Pizza capricciosa na pszenno-żytnim cieście
Cudownie chrupiąca i przepyszna pizza capricciosa na pszenno-żytnim cieście.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 pizze (średnica około 30cm).
CIASTO:
- 200g mąki pszennej do pizzy, typ 00 (lub zwykłej pszennej)
- 150g mąki żytniej razowej, typ 2000
- 20g świeżych drożdży
- około 150ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
SOS:
- 200g passaty pomidorowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
DODATKI:
- 200g szynki wieprzowej gotowanej w stylu włoskim (Prosciutto cotto)
- 200g mozzarelli
- 200g świeżych pieczarek
- 100g karczoch w oliwie lub oleju
DODATKOWO:
- oliwa z oliwek do polania
- kilka listków świeżej bazylii do ozdoby
CZAS PRZYGOTOWANIA
50min + czas wyrastania ciasta (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
Na początku przygotowujemy ciasto do pizzy.
W dużym kubeczku kruszymy drożdże, dodajemy do nich cukier oraz 1 łyżkę mąki pszennej i zalewamy 50ml ciepłej wody (składniki odejmujemy od całości przepisu na ciasto) – składniki mieszamy dokładnie do całkowitego rozpuszczenia drożdży i cukru, zakrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na około 20min – w tym czasie zaczyn powinien urosnąć.
W dużej misce umieszczamy mąki (pszenną, typ 00 oraz żytnią razową, typ 2000), dodajemy sól i mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i mieszamy za pomocą łyżki. Kolejno dodajemy ciepłą wodę (nie gorącą) i wyrabiamy ciasto za pomocą dłoni – gdy wszystkie składniki dobrze się połączą dodajemy oliwę z oliwek i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i nie kleić się do rąk.
Ciasto pozostawimy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę do ciepłego miejsca.
Ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
W międzyczasie kroimy składniki do pizzy na mniejsze kawałki/plasterki i przygotowujemy sos do pizzy.
W średniej wielkości miseczce umieszczamy passatę, dodajemy oliwę, zioła, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy – sos odstawiamy na później.
Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Dzielimy ciasto na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienkie okrągłe placki (podsypując delikatnie mąką) – ciasto przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym, pozostawiając około 1cm na brzegach i układamy kolejno składniki (pieczarki, szynkę, karczochy oraz mozzarellę).
Pizzę wstawiamy do całkowicie nagrzanego do 240 stopni piekarnika (termoobieg) na około 17min (jeżeli używasz do pieczenia kamienia – powinien on się rozgrzewać razem z piekarnikiem na dolnym poziomie – po rozgrzaniu pizzę układamy na kamieniu).
Po upieczeniu pizzę wyciągamy z piekarnika (wkładamy następną), dekorujemy świeżą bazylią i podajemy z oliwą z oliwek.
I gotowe:)
Smacznego!