Pizza capricciosa na pszenno-żytnim cieście

Pizza capricciosa na pszenno-żytnim cieście

Cudownie chrupiąca i przepyszna pizza capricciosa na pszenno-żytnim cieście.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 pizze (średnica około 30cm).

CIASTO:

  • 200g mąki pszennej do pizzy, typ 00 (lub zwykłej pszennej)
  • 150g mąki żytniej razowej, typ 2000
  • 20g świeżych drożdży
  • około 150ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli

SOS:

  • 200g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

DODATKI:

  • 200g szynki wieprzowej gotowanej w stylu włoskim (Prosciutto cotto)
  • 200g mozzarelli
  • 200g świeżych pieczarek
  • 100g karczoch w oliwie lub oleju

DODATKOWO:

  • oliwa z oliwek do polania
  • kilka listków świeżej bazylii do ozdoby

CZAS PRZYGOTOWANIA

50min + czas wyrastania ciasta (około 1h).

PRZYGOTOWANIE

Na początku przygotowujemy ciasto do pizzy.
W dużym kubeczku kruszymy drożdże, dodajemy do nich cukier oraz 1 łyżkę mąki pszennej i zalewamy 50ml ciepłej wody (składniki odejmujemy od całości przepisu na ciasto) – składniki mieszamy dokładnie do całkowitego rozpuszczenia drożdży i cukru, zakrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na około 20min – w tym czasie zaczyn powinien urosnąć.

W dużej misce umieszczamy mąki (pszenną, typ 00 oraz żytnią razową, typ 2000), dodajemy sól i mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i mieszamy za pomocą łyżki. Kolejno dodajemy ciepłą wodę (nie gorącą) i wyrabiamy ciasto za pomocą dłoni – gdy wszystkie składniki dobrze się połączą dodajemy oliwę z oliwek i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i nie kleić się do rąk.

Ciasto pozostawimy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę do ciepłego miejsca.
Ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

W międzyczasie kroimy składniki do pizzy na mniejsze kawałki/plasterki i przygotowujemy sos do pizzy.
W średniej wielkości miseczce umieszczamy passatę, dodajemy oliwę, zioła, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy – sos odstawiamy na później.

Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Dzielimy ciasto na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienkie okrągłe placki (podsypując delikatnie mąką) – ciasto przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym, pozostawiając około 1cm na brzegach i układamy kolejno składniki (pieczarki, szynkę, karczochy oraz mozzarellę).

Pizzę wstawiamy do całkowicie nagrzanego do 240 stopni piekarnika (termoobieg) na około 17min (jeżeli używasz do pieczenia kamienia – powinien on się rozgrzewać razem z piekarnikiem na dolnym poziomie – po rozgrzaniu pizzę układamy na kamieniu).

Po upieczeniu pizzę wyciągamy z piekarnika (wkładamy następną), dekorujemy świeżą bazylią i podajemy z oliwą z oliwek.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *