Zupa ramen z grillowanym łososiem
Zupa ramen z grillowanym łososiem – szybki i smaczny przepis na delikatnie pikantny bulion wołowy z dodatkiem makaronu udon, glonów wakame, jajka i grillowanego łososia.
SKŁADNIKI
Porcja na 5-6 osób.
- około 1l bulionu mięsnego (u mnie wołowy)
- 600g surowego filetu z łososia
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 papryczki chili
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 4 dymki
- 200g grzybów shitake
- 4 łyżki suszonych glonów wakame
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 5 łyżek sosu rybnego
- 150ml sosu sojowego
- 2 garści groszku cukrowego
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 6 jajek ugotowanych na półtwardo
- 300g razowego makaronu udon lub chow mein (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
- garść posiekanego szczypiorku
- 50g kiełków groszku
CZAS PRZYGOTOWANIA
30min.
PRZYGOTOWANIE
Filet z łososia wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnął temperaturę pokojową – dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem – pozostawiamy na talerzu do czasu grillowania.
Glony wakame umieszczamy w małej miseczce i zalewamy niewielką ilością letniej wody (do przykrycia) – odstawiamy na około 10-15min.
W dużym woku lub na głębokiej patelni roztapiamy olej kokosowy, dodajemy posiekane papryczki chili, dymkę, czosnek oraz starty korzeń imbiru – chwilę smażymy.
W czasie gdy przyprawy się smażą w osobnym garnku gotujemy makaron (sprawdź czas gotowania na opakowaniu), następnie odcedzamy go na durszlaku i zalewamy zimną wodą.
Jajka gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo – odcedzamy, obieramy, kroimy na pół i pozostawiamy na później.
Teraz do woka z przyprawami dodajemy namoczone i odcedzone glony z dodatkiem kilku łyżek bulionu – chwilę smażymy.
Następnie dodajemy posiekane w plasterki grzyby shitake, groszek cukrowy (pokrojony w cienkie paseczki – słupki) i smażymy około 3-4 min na dużym ogniu.
Zmniejszamy ogień na najmniejszy, dolewamy pozostały bulion, dodajemy sos rybny oraz sos sojowy i powoli gotujemy pod przykryciem.
Patelnię grillową rozgrzewamy mocno i układamy na niej filety z łososia – dodajemy odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu na wierzch i po kilku minutach przewracamy na drugą stronę i znów przyprawiamy solą i pieprzem – smażymy jeszcze chwilę do ścięcia mięsa (w zależności od grubości naszych filetów smażymy około 4-6min z każdej strony, uważając aby nie przesuszyć mięsa – po ugrillowaniu powinno być ono wilgotne i delikatne, ale nie surowe w środku). Łososia ściągamy z patelni na osobny talerz i kroimy na mniejsze, prostokątne kawałki.
Do miseczek obiadowych przekładamy makaron, nalewamy bulion z dodatkami, układamy po kawałku grillowanego łososia, jajku, kiełek groszku i posypujemy odrobiną posiekanego drobno szczypiorku.
I gotowe:)
Smacznego!