Zupa ramen z grillowanym łososiem

Zupa ramen z grillowanym łososiem

Zupa ramen z grillowanym łososiem – szybki i smaczny przepis na delikatnie pikantny bulion wołowy z dodatkiem makaronu udon, glonów wakame, jajka i grillowanego łososia.

SKŁADNIKI

Porcja na 5-6 osób.

  • około 1l bulionu mięsnego (u mnie wołowy)
  • 600g surowego filetu z łososia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 papryczki chili
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 4 dymki
  • 200g grzybów shitake
  • 4 łyżki suszonych glonów wakame
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 150ml sosu sojowego
  • 2 garści groszku cukrowego
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 6 jajek ugotowanych na półtwardo
  • 300g razowego makaronu udon lub chow mein (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 50g kiełków groszku

CZAS PRZYGOTOWANIA

30min.

PRZYGOTOWANIE

Filet z łososia wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnął temperaturę pokojową – dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem – pozostawiamy na talerzu do czasu grillowania.

Glony wakame umieszczamy w małej miseczce i zalewamy niewielką ilością letniej wody (do przykrycia) – odstawiamy na około 10-15min.

W dużym woku lub na głębokiej patelni roztapiamy olej kokosowy, dodajemy posiekane papryczki chili, dymkę, czosnek oraz starty korzeń imbiru – chwilę smażymy.

W czasie gdy przyprawy się smażą w osobnym garnku gotujemy makaron (sprawdź czas gotowania na opakowaniu), następnie odcedzamy go na durszlaku i zalewamy zimną wodą.

Jajka gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo – odcedzamy, obieramy, kroimy na pół i pozostawiamy na później.

Teraz do woka z przyprawami dodajemy namoczone i odcedzone glony z dodatkiem kilku łyżek bulionu – chwilę smażymy.

Następnie dodajemy posiekane w plasterki grzyby shitake, groszek cukrowy (pokrojony w cienkie paseczki – słupki) i smażymy około 3-4 min na dużym ogniu.

Zmniejszamy ogień na najmniejszy, dolewamy pozostały bulion, dodajemy sos rybny oraz sos sojowy i powoli gotujemy pod przykryciem.

Patelnię grillową rozgrzewamy mocno i układamy na niej filety z łososia – dodajemy odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu na wierzch i po kilku minutach przewracamy na drugą stronę i znów przyprawiamy solą i pieprzem – smażymy jeszcze chwilę do ścięcia mięsa (w zależności od grubości naszych filetów smażymy około 4-6min z każdej strony, uważając aby nie przesuszyć mięsa – po ugrillowaniu powinno być ono wilgotne i delikatne, ale nie surowe w środku). Łososia ściągamy z patelni na osobny talerz i kroimy na mniejsze, prostokątne kawałki.

Do miseczek obiadowych przekładamy makaron, nalewamy bulion z dodatkami, układamy po kawałku grillowanego łososia, jajku, kiełek groszku i posypujemy odrobiną posiekanego drobno szczypiorku.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *