Pizza rucola na pszenno-żytnim cieście

Pizza rucola na pszenno-żytnim cieście

Włoska pizza rucola na chrupiącym pszenno-żytnim cieście.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 pizze (średnica około 30cm).

CIASTO:

  • 200g mąki pszennej do pizzy, typ 00 (lub zwykłej pszennej)
  • 150g mąki żytniej razowej, typ 2000
  • 20g świeżych drożdży
  • około 150ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli

SOS:

  • 200g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

DODATKI:

  • 200g szynki wieprzowej gotowanej w stylu włoskim (Prosciutto cotto)
  • 200g mozzarelli
  • 2 garści świeżych listków rukoli
  • garść pomidorków koktajlowych

CZAS PRZYGOTOWANIA

50min + czas wyrastania ciasta (około 1h).

PRZYGOTOWANIE

Do dużego kubeczka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz 1 łyżkę mąki pszennej i zalewamy 50ml ciepłej wody (składniki odejmujemy od całości przepisu na ciasto) – składniki dokładnie mieszamy aż cukier i drożdże całkowicie się rozpuszczą – odstawiamy pod przykryciem do ciepłego miejsca na około 15-20min (w tym czasie zaczyn drożdżowy powinien urosnąć).

W dużej misce umieszczamy mąki (pszenną oraz żytnią) oraz sól – mieszamy. Teraz dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy ciepłą wodę (nie gorącą) i całość wyrabiamy ręką do czasu aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu ciasto pozostawiamy w misce, zakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h (ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość). Jeżeli mamy więcej czasu ciasto możemy umieścić w lodówce na kilka godzin lub nawet na noc (ale nie jest to konieczne). Ciasto na pizzę można również mrozić – wystarczy przed przygotowaniem kolejnej pizzy odmrozić je i poczekać aż ciasto osiągnie temperaturę pokojową.

W międzyczasie kroimy składniki do pizzy na mniejsze kawałki:
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, szynkę oraz mozzarellę dzielimy na plasterki – odstawiamy na później.

Listki rukoli dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego – odstawiamy na później.

Teraz przygotowujemy sos na spód pizzy:
Passatę pomidorową, oliwę oraz zioła i przyprawy umieszczamy w średniej miseczce – dokładnie mieszamy.

Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na stolnicę i chwilę wyrabiamy przyprószając mąką. Ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki okrągły placek – ciasto przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy połową porcji sosu pomidorowego (pozostawiając około 1cm na brzegach), układamy składniki: szynkę, mozzarellę oraz pomidorki i wsadzamy pizzę do całkowicie nagrzanego do 240 stopni piekarnika (z termoobiegiem) na około 17min (jeżeli używasz do pieczenia kamienia – powinien on się rozgrzewać razem z piekarnikiem na dolnym poziomie – po rozgrzaniu pizzę układamy na kamieniu).

Po upieczeniu pizzę wyciągamy z piekarnika (wkładamy następną), kroimy na trójkąty i posypujemy świeżą rukolą – podajemy z dodatkiem oliwy z oliwek.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *