Pizza domowa z sosem czosnkowym
Przepis na pyszną domową pizzę na puszystym drożdżowym cieście z dodatkiem sosu czosnkowego.
SKŁADNIKI
Porcja na jedną dużą pizzę (lub dwie mniejsze).
CIASTO:
- 350g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- około 150ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki soli
SOS NA SPÓD PIZZY:
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
FARSZ:
- 200g szynki z indyka
- 150g sera cheddar
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 czerwona papryka
- około 10 czarnych oliwek bez pestek
- 200g świeżych pieczarek
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
- sól do smaku
- pieprz do smaku
SOS CZOSNKOWY:
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
CZAS PRZYGOTOWANIA
50min + czas wyrastania ciasta (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
Na samym początku przygotowujemy ciasto do pizzy.
W dużym kubeczku kruszymy drożdże, dodajemy do nich cukier oraz łyżkę mąki i zalewamy około 50ml ciepłej wody (nie gorącej!) – wszystkie składniki odejmujemy od całości przepisu na ciasto. Składniki mieszamy do momentu aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Zaczyn drożdżowy przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na około 15min do wyrośnięcia.
W dużej misce umieszczamy mąkę oraz sól – mieszamy, następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy za pomocą łyżki. Kolejno dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto za pomocą ręki – gdy wszystkie składniki dobrze się połączą dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego) i wyrabiamy do momentu aż ciasto uzyska jednolitą gładką masę i nie będzie kleiło się do rąk.
Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h (ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość).
W międzyczasie przygotowujemy sos na spód pizzy.
W miseczce umieszczamy koncentrat pomidorowy, dodajemy łyżkę oleju/oliwy, 1 łyżkę wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na później.
Następnie szykujemy sos czosnkowy.
Do małej miseczki przekładamy majonez oraz śmietanę i dokładnie mieszamy tak aby nie pozostały gródki majonezu.
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy ostrą papryką oraz solą i pieprzem – całość dokładnie mieszamy, miseczkę przykrywamy folią i wkładamy na chwilę do lodówki (do czasu podania).
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę – dusimy do czasu aż cebula zmięknie, następnie zwiększamy ogień i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut, cały czas mieszając.
Patelnię odstawiamy z palnika – farsz zostawiamy na później.
Gdy ciasto do pizzy urośnie przekładamy je na stolnicę i chwilę wyrabiamy, przyprószając mąką. Następnie rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokąta i przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym przygotowanym wcześniej, pozostawiając około 1cm z każdego brzegu.
Teraz przekładamy na ciasto podsmażone pieczarki z cebulą, nakładamy pokrojoną w kostkę szynkę, oliwki, posiekaną paprykę i posypujemy startym na tarce serem.
Całość wstawiamy do całkowicie nagrzanego do 230 stopni piekarnika (z termoobiegiem) i pieczemy około 20-25min (aż brzegi pizzy ładnie się zarumienią).
Pizzę po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z sosem czosnkowym.
I gotowe:)
Smacznego!