Pizza domowa z sosem czosnkowym

Pizza domowa z sosem czosnkowym

Przepis na pyszną domową pizzę na puszystym drożdżowym cieście z dodatkiem sosu czosnkowego.

SKŁADNIKI

Porcja na jedną dużą pizzę (lub dwie mniejsze).

CIASTO:

  • 350g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • około 150ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki soli

SOS NA SPÓD PIZZY:

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

FARSZ:

  • 200g szynki z indyka
  • 150g sera cheddar
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 czerwona papryka
  • około 10 czarnych oliwek bez pestek
  • 200g świeżych pieczarek
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

SOS CZOSNKOWY:

  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA

50min + czas wyrastania ciasta (około 1h).

PRZYGOTOWANIE

Na samym początku przygotowujemy ciasto do pizzy.
W dużym kubeczku kruszymy drożdże, dodajemy do nich cukier oraz łyżkę mąki i zalewamy około 50ml ciepłej wody (nie gorącej!) – wszystkie składniki odejmujemy od całości przepisu na ciasto. Składniki mieszamy do momentu aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Zaczyn drożdżowy przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na około 15min do wyrośnięcia.

W dużej misce umieszczamy mąkę oraz sól – mieszamy, następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy za pomocą łyżki. Kolejno dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto za pomocą ręki – gdy wszystkie składniki dobrze się połączą dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego) i wyrabiamy do momentu aż ciasto uzyska jednolitą gładką masę i nie będzie kleiło się do rąk.
Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h (ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość).

W międzyczasie przygotowujemy sos na spód pizzy.
W miseczce umieszczamy koncentrat pomidorowy, dodajemy łyżkę oleju/oliwy, 1 łyżkę wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na później.

Następnie szykujemy sos czosnkowy.
Do małej miseczki przekładamy majonez oraz śmietanę i dokładnie mieszamy tak aby nie pozostały gródki majonezu.
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy ostrą papryką oraz solą i pieprzem – całość dokładnie mieszamy, miseczkę przykrywamy folią i wkładamy na chwilę do lodówki (do czasu podania).

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę – dusimy do czasu aż cebula zmięknie, następnie zwiększamy ogień i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut, cały czas mieszając.
Patelnię odstawiamy z palnika – farsz zostawiamy na później.

Gdy ciasto do pizzy urośnie przekładamy je na stolnicę i chwilę wyrabiamy, przyprószając mąką. Następnie rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokąta i przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym przygotowanym wcześniej, pozostawiając około 1cm z każdego brzegu.

Teraz przekładamy na ciasto podsmażone pieczarki z cebulą, nakładamy pokrojoną w kostkę szynkę, oliwki, posiekaną paprykę i posypujemy startym na tarce serem.

Całość wstawiamy do całkowicie nagrzanego do 230 stopni piekarnika (z termoobiegiem) i pieczemy około 20-25min (aż brzegi pizzy ładnie się zarumienią).

Pizzę po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z sosem czosnkowym.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *