Pączki rafaello (z kremem budyniowo-kokosowym)

Pączki rafaello (z kremem budyniowo-kokosowym)

Prosty przepis na przepyszne i delikatne pączki rafaello nadziewane kremem budyniowo-kokosowym.

SKŁADNIKI

Porcja na około 18 pączków.

CIASTO:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 100g cukru
  • 80g masła
  • 5 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 200ml mleka
  • 25ml rumu (ja użyłam złotego rumu „Captain Morgan Spiced Gold”) lub wódki/spirytusu
  • szczypta soli

KREM BUDYNIOWO-KOKOSOWY:

  • 500ml mleka
  • 70g cukru pudru
  • 20g mąki pszennej
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 70g wiórek kokosowych
  • 1 laska wanilii

LUKIER:

  • 50g cukru pudru
  • 1-2 łyżki ciepłej przegotowanej wody
  • 20g wiórek kokosowych

DODATKOWO:

  • 1l oleju do smażenia (ja użyłam rzepakowego)

CZAS PRZYGOTOWANIA

50min + czas wyrastania ciasta (około 2h).

PRZYGOTOWANIE

Drożdże wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową (około 40min przed przygotowaniem ciasta).

W małym garnuszku roztapiamy masło i czekamy aż chwilę przestygnie.

Do średniej wielkości miseczki kruszymy drożdże, dodajemy do nich 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki (cukier oraz mąkę odejmujemy od całości porcji składników) i zalewamy ciepłym mlekiem (nie gorącym) – całość dokładnie mieszamy aż cukier i drożdże całkowicie się rozpuszczą.
Miseczkę zakrywamy szmatką i odstawiamy do ciepłego miejsca do wyrośnięcia na około 20min.

Żółtka, jajko oraz cukier umieszczamy w miseczce i ubijamy na jasną puszystą masę.

Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól – mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy za pomocą łyżki. Kolejno do masy dolewamy ubite z cukrem żółtka – mieszamy. Gdy składniki mniej więcej się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto ręką.
Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą dodajemy roztopione i przestudzone masło – wyrabiamy aż masło całkowicie połączy się z resztą składników.
Na koniec dolewamy rum – wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk.

Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia do ciepłego miejsca na około 1h – ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowo-kokosowy.
Wiórki kokosowe mielimy na drobno (możemy to zrobić za pomocą blendera lub młynka elektrycznego).

Z całej porcji mleka odlewamy około 150ml, dodajemy do niego mąki (pszenną i ziemniaczaną), cukier oraz żółtko i dokładnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą.

Resztę mleka przelewamy do garnka i gotujemy z dodatkiem ziarenek z laski wanilii – gdy mleko zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na najmniejszy i dodajemy połączone wcześniej składniki i zmielone wiórki kokosowe – cały czas mieszamy aż masa zgęstnieje – krem odstawiamy z palnika i czekamy aż przestygnie.

Gdy ciasto na pączki ładnie wyrośnie dzielimy je na kilkanaście części, formujemy z nich małe kuleczki i układamy na stolnicy/blaszce (obsypanej delikatnie mąką) obok siebie (pozostawiając odstępy) – tak przygotowane ciasto zakrywamy ponownie szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30min.

Po tym czasie na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej (1l) i gdy będzie dobrze nagrzany zmniejszamy ogień na średni i kolejno wkładamy pączki i smażymy do zarumienienia (około 3min na jednej stronie), pączki przewracamy na drugą stronę i smażymy tyle samo (pilnujemy aby się nie przypaliły).
Pod koniec smażenia sprawdzamy czy ciasto w środku pączków jest już upieczone – w tym celu możemy nakłuć je drewnianym patyczkiem do pieczenia/szaszłyków – jeżeli na patyczku widoczne jest mokre ciasto to znak, że nasze pączki nie są jeszcze upieczone w środku, jeżeli patyczek jest suchy – są już gotowe.
Uwaga! Jeżeli po wyciągnięciu patyczka widzimy, że pączki nie są jeszcze gotowe a z wierzchu są już mocno przypieczone możemy ściągnąć je z patelni i „dopiec” w całkowicie nagrzanym do 180 stopni piekarniku (z termoobiegiem) przez około 10min – dzieje się zazwyczaj tak gdy pączki są zbyt duże, więc lepiej formować małe kulki przed smażeniem:)

Usmażone pączki przekładamy na blaszkę/talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć nadmiar tłuszczu – chwilę studzimy.

Teraz przygotowujemy lukier do pączków.
Cukier puder przekładamy do średniej wielkości miseczki i dolewamy 1 łyżkę ciepłej wody – dokładnie mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści (jeżeli lukier jest zbyt gęsty możemy dodać kolejną łyżkę wody) – konsystencja lukru powinna być bardzo gęsta aby lukier powoli spływał z naszych pączków.

Na koniec nadziewamy pączki kremem budyniowo-kokosowym (ja użyłam do tego szprycy do nadziewania i rękawu cukierniczego).
Pączki polewamy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.

I gotowe:)

Smacznego!


Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *