Granola

Granola

Przepis na domowej roboty, cudownie chrupiącą granolę – bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

Porcja na około 700g granoli.

  • 200g płatków owsianych (górskich lub zwykłych)
  • 120g wiórek kokosowych
  • 130g suszonej żurawiny
  • 100g ulubionych orzechów (ja użyłam ziemnych)
  • 50g pestek dyni
  • 100g miodu (ja użyłam mandarynkowego)
  • 60g oleju kokosowego

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min.

PRZYGOTOWANIE

Miód oraz olej kokosowy przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu.

Wszystkie składniki suche przekładamy do dużej miski i dodajemy do nich roztopiony olej kokosowy z miodem – całość dokładnie mieszamy – masa powinna być dość sypka.

Granolę przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika na środkowy poziom na około 20min – w trakcie pieczenia mieszamy kilka razy granolę, aby była równomiernie przypieczona (ja zwykle robię to 4-5 razy w ciągu całego czasu pieczenia).
Uwaga! Jeżeli zdecydujesz się pomniejszyć porcję składników to proponuję odpowiednio zmniejszyć czas pieczenia do 12-15 min – obserwujmy naszą granolę – pod koniec pieczenia powinna być ona ładnie przyrumieniona ale nie przypalona:)

Po upieczeniu granolę wyciągamy z piekarnika i całkowicie studzimy – przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku – granola zachowuje swoją świeżość nawet do miesiąca. Możemy dowolnie modyfikować składniki, np. zamienić żurawinę na rodzynki (Uwaga: jeżeli zdecydujemy się na dodanie rodzynek to nie pieczemy ich z resztą bakalii (mogą stać się gorzkie i niesmaczne) – dodajemy je dopiero po upieczeniu i wystygnięciu granoli), pestki dyni na słonecznik itd:)

Granolę podajemy z jogurtem, mlekiem, owocami, musami owocowymi i z czymś co tylko nam przyjdzie na myśl.

I gotowe!
Proste, prawda?:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *