Granola z orzechami włoskimi i rodzynkami
Kolejny prosty i szybki przepis na domową granolę z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek.
SKŁADNIKI
Porcja na około 750g granoli.
- 200g płatków owsianych (górskich lub zwykłych)
- 120g wiórek kokosowych
- 130g rodzynek *
- 100g orzechów włoskich
- 80g łuskanego słonecznika
- 30g białego sezamu
- 100g miodu (ja użyłam wrzosowego)
- 60g oleju kokosowego
* pamiętajmy o tym, że rodzynek nie powinniśmy piec z resztą składników – stają się one wtedy gorzkie i niesmaczne.
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min.
PRZYGOTOWANIE
Olej kokosowy oraz miód przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy aż całość się rozpuści.
Wszystkie suche składniki (pomijając rodzynki) przekładamy do dużej miski i dolewamy do nich roztopiony olej kokosowy z miodem.
Całość dokładnie mieszamy (składniki powinny być wciąż sypkie).
Tak przygotowaną mieszankę przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na środkowy poziom do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na około 15-20min.
W czasie pieczenia granoli mieszamy ją kilkukrotnie (ja robię to zwykle 4-5 razy podczas całego czasu pieczenia).
Jeżeli zdecydujemy się o pomniejszenie przygotowanej porcji to powinniśmy odpowiednio skrócić czas pieczenia granoli – do 12-15min.
Pilnujemy aby granola się nie przypaliła:)
Po upieczeniu wyciągamy granolę z piekarnika i studzimy. Następnie dodajemy do niej rodzynki i przekładamy do pojemniczków/słoiczków – przechowujemy szczelnie zamknięte do miesiąca.
I gotowe:)
Smacznego!