Chlebek bananowy z żurawiną i masłem orzechowym

Chlebek bananowy z żurawiną i masłem orzechowym

Przepis na szybki i niezwykle prosty w wykonaniu chlebek bananowy z żurawiną i masłem orzechowym.

SKŁADNIKI

Porcja na średniej wielkości blaszkę (u mnie standardowa keksówka).

  • 4 średniej wielkości dojrzałe banany
  • 65g suszonej żurawiny
  • 50g masła
  • 70g masła orzechowego
  • 150g cukru
  • 280g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min + czas pieczenia (około 55min).

PRZYGOTOWANIE

Masło oraz masło orzechowe przekładamy do rondelka i roztapiamy – odstawiamy z palnika i chwilę studzimy.

Banany obieramy, przekładamy do miseczki i rozgniatamy za pomocą widelca. Żurawinę kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do rondelka z roztopionym masłem i masłem orzechowym wraz z rozgniecionym bananem – całość dokładnie mieszamy.

Za pomocą miksera ucieramy jajka razem z cukrem na jasną puszystą masę.
Mąkę, sodę oraz sól mieszamy w osobnej misce, następnie dodajemy partiami do ubitych jajek – cały czas miksujemy.

Na koniec do naszej masy dodajemy masę bananową z żurawiną i masłami – chwilę miksujemy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (lub posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą) i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termoobieg) na około 55-60min.

Pod koniec pieczenia sprawdzamy za pomocą patyczka czy ciasto jest upieczone w środku.

Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ciasto pozostawiamy jeszcze w piekarniku uchylając lekko drzwiczki i pozostawiamy przez około 20min.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, wyciągamy z blaszki i studzimy na kratce.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *