Chlebek bananowy z żurawiną i masłem orzechowym
Przepis na szybki i niezwykle prosty w wykonaniu chlebek bananowy z żurawiną i masłem orzechowym.
SKŁADNIKI
Porcja na średniej wielkości blaszkę (u mnie standardowa keksówka).
- 4 średniej wielkości dojrzałe banany
- 65g suszonej żurawiny
- 50g masła
- 70g masła orzechowego
- 150g cukru
- 280g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min + czas pieczenia (około 55min).
PRZYGOTOWANIE
Masło oraz masło orzechowe przekładamy do rondelka i roztapiamy – odstawiamy z palnika i chwilę studzimy.
Banany obieramy, przekładamy do miseczki i rozgniatamy za pomocą widelca. Żurawinę kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do rondelka z roztopionym masłem i masłem orzechowym wraz z rozgniecionym bananem – całość dokładnie mieszamy.
Za pomocą miksera ucieramy jajka razem z cukrem na jasną puszystą masę.
Mąkę, sodę oraz sól mieszamy w osobnej misce, następnie dodajemy partiami do ubitych jajek – cały czas miksujemy.
Na koniec do naszej masy dodajemy masę bananową z żurawiną i masłami – chwilę miksujemy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (lub posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą) i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termoobieg) na około 55-60min.
Pod koniec pieczenia sprawdzamy za pomocą patyczka czy ciasto jest upieczone w środku.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ciasto pozostawiamy jeszcze w piekarniku uchylając lekko drzwiczki i pozostawiamy przez około 20min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, wyciągamy z blaszki i studzimy na kratce.
I gotowe:)
Smacznego!