Krem orzechowy
Prosty przepis na krem orzechowy – idealny na kanapki lub jako dodatek do ciast i deserów.
SKŁADNIKI
Porcja na około 600g kremu.
- 200g orzechów laskowych
- 170ml mleka (ja użyłam sojowego ale może być również zwykłe krowie)
- 150g miękkiego masła
- 130g cukru pudru
- 1 łyżka rumu (ja użyłam złotego rumu „Captain Morgan Spiced Gold”) lub wódki
- szczypta soli
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min.
PRZYGOTOWANIE
Orzechy prażymy na patelni tak aby ładnie się przyrumieniły ale nie przypaliły – mieszamy co chwilę.
Po uprażeniu odstawiamy patelnię z palnika i chwilę studzimy.
Gdy orzechy trochę przestygną obieramy je ze skorupek (po uprażeniu powinny łatwo odchodzić), przesypujemy do blendera i siekamy na drobny proszek (jeżeli chcemy aby nasz krem był idealnie gładki orzechy powinniśmy zblendować tak aby powstała gładka masa w postaci masła).
UWAGA! Nie pozostawiajmy skorupek na orzechach – mogą one sprawić, że nasz krem będzie gorzki.
W osobnej misce ucieramy za pomocą miksera miękkie masło z cukrem, następnie dodajemy zmielone orzechy, szczyptę soli i mleko – całość dokładnie mieszamy i na koniec dolewamy łyżkę rumu – ponownie mieszamy.
Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy szczelnie zamknięte w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.
I gotowe:)
Smacznego!