Makaron chow mein z krewetkami i warzywami w sosie ostrygowym

Makaron chow mein z krewetkami i warzywami w sosie ostrygowym

Szybki przepis na aromatyczny makaron chow mein z krewetkami i warzywami w sosie ostrygowym na ostro.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 osoby.

  • 200g obranych krewetek
  • około 100g brokuł
  • 1 średnia marchew
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 50ml sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru

DODATKOWO:

  • 150g makaronu chow mein (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 1 garść świeżych listków kolendry

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min + czas marynowania krewetek (około 1h).

PRZYGOTOWANIE

Krewetki obieramy z pancerzyków i dokładnie myjemy – przekładamy do miseczki i zalewamy sosem ostrygowym, następnie mieszamy i odstawiamy na około godzinę do zamarynowania.

W woku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim posiekany drobno czosnek, papryczkę chili oraz starty imbir.

W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w cienkie słupki (marchew i paprykę), brokuły dzielimy na mniejsze różyczki.

Tak przygotowane warzywa dodajemy do naszej patelni i chwilę smażymy. Następnie dodajemy sos sojowy i gotujemy około 5min.

W międzyczasie gotujemy makaron chow mein (sprawdź sposób i czas przygotowania makaronu na opakowaniu), następnie odcedzamy makaron na durszlaku i zalewamy zimną wodą.

Do patelni dodajemy zamarynowane krewetki wraz z całością sosu ostrygowego – smażymy około 4min i dodajemy odcedzony makaron – całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze około 2min.

Danie przekładamy do miseczek, posypujemy odrobiną sezamu i dodajemy świeże listki kolendry.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *