Czekoladki z suszoną śliwką

Czekoladki z suszoną śliwką

Przepis na delikatne czekoladki z suszoną śliwką.

SKŁADNIKI

Porcja na około 30 czekoladek.

  • 100g cukru
  • 125g mleka w proszku
  • 60g masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 70ml wody
  • szczypta soli
  • kilka suszonych śliwek (6-8)

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min + czas chłodzenia czekoladek.

PRZYGOTOWANIE

Masło, cukier, sól oraz wodę umieszczamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu aż masło i cukier całkowicie się rozpuszczą.

Po tym czasie dosypujemy partiami mleko w proszku i gorzkie kakao – mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Garnuszek odstawiamy z palnika i chwilę studzimy.

Śliwki suszone kroimy na bardzo małą kosteczkę.

Masę czekoladową przelewamy do małych foremek (np. sylikonowych, w dowolnym kształcie) do połowy wysokości, następnie do każdej z nich dodajemy odrobinę posiekanej suszonej śliwki, dociskamy lekko za pomocą łyżeczki i uzupełniamy resztę czekoladą tak aby masa wypełniła całą formę.

Tak przygotowane czekoladki wkładamy do lodówki na kilka godzin aby stwardniała i tam zwykle przechowujemy.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *