Ciasto cytrynowo-pistacjowe
Bardzo prosty przepis na cudownie wilgotne i aromatyczne ciasto cytrynowo-pistacjowe.
SKŁADNIKI
Porcja na standardowej wielkości keksówkę.
CIASTO:
- 200g mąki pszennej
- 200ml mleka
- 80ml oleju (ja używam rzepakowego, ale może być np. słonecznikowy)
- 180g drobnego cukru
- 1,5 cytryny
- 90g obranych solonych pistacji
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
LUKIER:
- 100g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 10g obranych solonych pistacji do ozdoby
CZAS PRZYGOTOWANIA
55min.
PRZYGOTOWANIE
Cytryny dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem.
Z jednej cytryny trzemy na tarce z dużym oczkiem skórkę (lub małym, jeżeli nie lubicie wyczuwalnej skórki) – powinniśmy zetrzeć jedynie żółtą część cytryny, bez tej białej gdyż jest ona gorzka.
Wyciskamy sok z 1,5 cytryny (możemy użyć cytryny, z której starliśmy skórkę:)) – połowę cytryny zostawiamy do lukru.
Pistacje siekamy bardzo drobno w malakserze lub nożem.
W dużej misce umieszczamy cukier, mleko, olej oraz sok z półtorej cytryny – dokładnie mieszamy (nie ma konieczności używania miksera, ale powinniśmy upewnić się, że cukier dobrze się rozpuścił).
Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia – mieszamy do momentu dokładnego połączenia składników.
Na koniec do naszego ciasta dodajemy zmielone pistacje i otartą skórkę z jednej cytryny – całość dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – wstawiamy do całkowicie nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termoobieg) na około 45min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy za pomocą drewnianego patyczka czy ciasto jest dobrze upieczone w środku.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i chwilę studzimy w blaszce (20-30min), następnie wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy aż ciasto będzie całkowicie zimne.
W międzyczasie przygotowujemy lukier do ciasta.
W średniej wielkości miseczce umieszczamy cukier puder i dodajemy do niego 2-3 łyżki soku z cytryny (używamy połowy cytryny, która nam pozostała z ciasta). Całość dokładnie mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dodajemy kolejną łyżkę soku – pamiętaj, że lukier powinien być dość gęsty aby nie spłynął całkowicie z ciasta.
Tak przygotowanym lukrem polewamy wystudzone ciasto i przyozdabiamy posiekanymi drobno pistacjami.
I gotowe:)
Smacznego!
proszę o informację czym można zamienić mąkę pszenną która jest w przepisie na inną mąkę bezglutenową ?
Witam,
Myślę, że do tego typu ciast będzie nadawać się mąka orkiszowa lub ryżowa (albo mieszanka obydwu) – te dwie mąki mają właściwości wiążące dlatego nadają się do wypieków ciast. Ja nie próbowałam w tym przepisie zamienników dla mąki pszennej. Z mąki ryżowej natomiast piekłam inne ciasta, które wychodziły bardzo dobrze:)