Ciasto cytrynowo-pistacjowe

Ciasto cytrynowo-pistacjowe

Bardzo prosty przepis na cudownie wilgotne i aromatyczne ciasto cytrynowo-pistacjowe.

SKŁADNIKI

Porcja na standardowej wielkości keksówkę.

CIASTO:

  • 200g mąki pszennej
  • 200ml mleka
  • 80ml oleju (ja używam rzepakowego, ale może być np. słonecznikowy)
  • 180g drobnego cukru
  • 1,5 cytryny
  • 90g obranych solonych pistacji
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

LUKIER:

  • 100g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 10g obranych solonych pistacji do ozdoby

CZAS PRZYGOTOWANIA

55min.

PRZYGOTOWANIE

Cytryny dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem.

Z jednej cytryny trzemy na tarce z dużym oczkiem skórkę (lub małym, jeżeli nie lubicie wyczuwalnej skórki) – powinniśmy zetrzeć jedynie żółtą część cytryny, bez tej białej gdyż jest ona gorzka.

Wyciskamy sok z 1,5 cytryny (możemy użyć cytryny, z której starliśmy skórkę:)) – połowę cytryny zostawiamy do lukru.

Pistacje siekamy bardzo drobno w malakserze lub nożem.

W dużej misce umieszczamy cukier, mleko, olej oraz sok z półtorej cytryny – dokładnie mieszamy (nie ma konieczności używania miksera, ale powinniśmy upewnić się, że cukier dobrze się rozpuścił).

Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia – mieszamy do momentu dokładnego połączenia składników.

Na koniec do naszego ciasta dodajemy zmielone pistacje i otartą skórkę z jednej cytryny – całość dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – wstawiamy do całkowicie nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termoobieg) na około 45min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy za pomocą drewnianego patyczka czy ciasto jest dobrze upieczone w środku.

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i chwilę studzimy w blaszce (20-30min), następnie wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy aż ciasto będzie całkowicie zimne.

W międzyczasie przygotowujemy lukier do ciasta.
W średniej wielkości miseczce umieszczamy cukier puder i dodajemy do niego 2-3 łyżki soku z cytryny (używamy połowy cytryny, która nam pozostała z ciasta). Całość dokładnie mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dodajemy kolejną łyżkę soku – pamiętaj, że lukier powinien być dość gęsty aby nie spłynął całkowicie z ciasta.

Tak przygotowanym lukrem polewamy wystudzone ciasto i przyozdabiamy posiekanymi drobno pistacjami.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


2 thoughts on “Ciasto cytrynowo-pistacjowe”

  • proszę o informację czym można zamienić mąkę pszenną która jest w przepisie na inną mąkę bezglutenową ?

    • Witam,
      Myślę, że do tego typu ciast będzie nadawać się mąka orkiszowa lub ryżowa (albo mieszanka obydwu) – te dwie mąki mają właściwości wiążące dlatego nadają się do wypieków ciast. Ja nie próbowałam w tym przepisie zamienników dla mąki pszennej. Z mąki ryżowej natomiast piekłam inne ciasta, które wychodziły bardzo dobrze:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *