Tartaletki kajmakowe z solą morską
Przepis na cudownie chrupiące i mocno kajmakowe tartaletki z solą morską.
SKŁADNIKI
Porcja na około 20 małych tartaletek.
CIASTO KRUCHE:
- 250g mąki pszennej
- 120g zimnego masła
- 50g cukru pudru
- 2 żółtka (jeżeli jajka są małe możemy dodać 3 żółtka)
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 200g masy kajmakowej (przepis na domowej roboty kajmak znajdziesz tutaj)
- 1 łyżka soli morskiej (średnie kryształki)
CZAS PRZYGOTOWANIA
40min + czas chłodzenia ciasta (minimum 30min).
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki do ciasta kruchego umieszczamy w jednej misce (masło siekamy na mniejsze części) i mieszamy dokładnie do połączenia składników – ciasto ugniatamy jak najkrócej aby zbytnio nie ogrzać go dłońmi (wszystkie składniki powinny być zimne (jajka, masło oraz śmietana prosto z lodówki)).
Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30min (możemy również przygotować ciasto dzień wcześniej i pozostawić je na noc w lodówce).
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na cienkie placki, przyprószając od czasu do czasu mąką, następnie wycinamy w kształt foremek.
Tak przygotowane ciasto układamy w foremkach, dociskamy mocno do spodu i za pomocą widelca robimy kilka dziurek na spodzie.
Foremki wkładamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika na około 18-20min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia w formie – pieczemy następną partię.
Gdy ciasto na tartaletki całkowicie wystygnie wypełniamy je masą kajmakową i posypujemy kilkoma ziarenkami soli morskiej, która cudownie podbije smak tartaletek:)
I gotowe:)
Smacznego!