Lody snickers

Lody snickers

Przepis na przepyszne lody snickers z chrupiącymi kawałkami czekolady i orzechami, z dodatkiem masła orzechowego i kajmaku.

SKŁADNIKI

Porcja na około 2l lodów.

  • 800g śmietany kremówki 36%
  • 60g cukru pudru
  • 200g masy kajmakowej (przepis na domowej roboty kajmak znajdziesz tutaj)
  • 120g masła orzechowego (ja wybrałam z kawałkami orzechów)
  • pół łyżeczki soli
  • 100g mlecznej czekolady

DODATKOWO:

  • 150g mlecznej czekolady
  • 100g orzeszków ziemnych niesolonych

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min + czas mrożenia lodów.

PRZYGOTOWANIE

W kąpieli wodnej rozpuszczamy 150g mlecznej czekolady – wystarczy położyć szklaną miskę nad garnkiem z parującą wodą. Gdy czekolada będzie płynna ściągamy naczynie z garnka i chwilę studzimy (czekolada nie powinna być gorąca dodając ją do masy śmietankowej, ale nie powinna też zastygnąć i zrobić się twarda).

W dużej misce umieszczamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na wolnych obrotach na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier puder i odrobinę soli.

Gdy śmietanka będzie dobrze ubita dodajemy partiami masło orzechowe i dokładnie mieszamy.

Teraz dodajemy posiekaną na kawałeczki czekoladę (100g) i jeszcze raz mieszamy.

Masę przekładamy do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody, kajmak nabieramy na łyżkę i zamaczamy w całości masy śmietankowej robiąc zygzaki i nierównomiernie ją rozprowadzając, tak aby po nałożeniu lodów były widoczne partie z samym karmelem.

Wierzch masy wyrównujemy i polewamy roztopioną i przestudzoną czekoladą i posypujemy orzeszkami ziemnymi.

Tak przygotowane lody wkładamy do zamrażalnika i mrozimy przez minimum 7h.

Po tym czasie lody są gotowe do jedzenia – czekolada polana na wierzchu masy będzie fajnie pękała przy nakładaniu lodów:)

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *