Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami

Przepis na delikatną babkę drożdżową z rodzynkami polaną lukrem cytrynowym.

SKŁADNIKI

Porcja na średniej wielkości formę do babki (gliniana forma).

CIASTO:

  • 400g mąki pszennej
  • 35g świeżych drożdży
  • 75g masła
  • 150ml ciepłego mleka
  • 90g cukru
  • 5 żółtek
  • 90g rodzynek sułtańskich
  • 30ml rumu
  • szczypta soli

LUKIER CYTRYNOWY:

  • 100g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

DODATKOWO:

  • pół łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min + czas wyrastania i pieczenia ciasta (około 2h).

PRZYGOTOWANIE

Drożdże wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową, Następnie kruszyny je do średniej wielkości miseczki, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, łyżeczkę cukru oraz około 40ml ciepłego mleka (mąkę, cukier oraz mleko odejmujemy z całości porcji na ciasto). Całość dokładnie mieszamy aż cukier i drożdże całkowicie się rozpuszczą. Miseczkę z zaczynem zakrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na około 20min do wyrośnięcia.

W małym garnuszku roztapiamy masło, następnie odrobinę je studzimy (masło nie powinno być gorące w momencie dodawania do ciasta).

Mąkę, cukier, sól oraz rodzynki umieszczamy w dużej misce – mieszamy.

Teraz dodajemy oddzielone od białek żółtka oraz ciepłe mleko – mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy jeszcze raz. Gdy składniki mniej więcej się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto ręką (lub robotem kuchennym z hakiem). Po chwili dodajemy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy do całkowitego połączenia składników.

Na sam koniec dodajemy rum i wyrabiamy ciasto około 15min.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.

Po tym czasie formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, następnie wkładamy wyrośnięte ciasto drożdżowe i wstawiamy je do całkowicie nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termoobieg) na około 35-40min.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i po około 10-15min wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

W międzyczasie szykujemy lukier do ciasta.
W dużym kubeczku umieszczamy cukier puder i 2 łyżki soku z cytryny (jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dodajemy kolejną łyżkę soku (lukier powinien być dość gęsty aby nie spłynął całkowicie z ciasta)).

Gdy ciasto całkowicie wystygnie polewamy je wcześniej przygotowanym lukrem.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *