Smażone pierogi z indykiem i cukinią z sosem oliwkowym
Przepis na smażone pierogi z indykiem i cukinią, podawane z sosem oliwkowym z dodatkiem papryki.
SKŁADNIKI
Porcja na około 12 pierogów.
CIASTO:
- 250g mąki pszennej
- 100ml wrzątku
- 35ml oleju
- łyżeczka soli
FARSZ:
- 250g mięsa mielonego z indyka
- pół cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
SOS OLIWKOWY:
- 100g kwaśnej śmietany 18%
- 50g majonezu
- pół ząbka czosnku
- 35g (2 łyżki) zielonych oliwek (mogą być te faszerowane papryką)
- mały kawałeczek czerwonej papryki (1 łyżka posiekanej w drobną kosteczkę)
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta soli
- odrobina pieprzu do smaku
DODATKOWO DO SMAŻENIA:
- 50ml oleju
- 50ml ciepłej wody/wrzątku
CZAS PRZYGOTOWANIA
40min.
PRZYGOTOWANIE
Na samym początku przygotowujemy sos oliwkowy.
Śmietanę oraz majonez umieszczamy w małej miseczce i dokładnie mieszamy. Dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane bardzo drobno paprykę oraz oliwki – wszystkie składniki dokładnie mieszamy, miseczkę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki do momentu podania z pierogami.
W dużej misce umieszczamy mielone mięso z indyka, dodajemy do niego jedno jajko, posiekaną drobno natkę pietruszki oraz starte na tarce z dużym oczkiem cukinię i czosnek – wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu, jeszcze raz mieszamy – farsz odstawiamy na chwilę i zaczynamy przygotowanie ciasta.
W dużej misce umieszczamy mąkę z solą – mieszamy. Następnie dolewamy bardzo gorąca wodę i całość mieszamy za pomocą łyżki. Po chwili dodajemy olej i zaczynamy wyrabiać ciasto ręką – ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie, elastyczne i nie powinno kleić się do rąk.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na kilkanaście części, każdą z nich formujemy w kształt kulki i rozwałkowujemy na cienki okrągły placek, podsypując delikatnie mąką.
Tak rozwałkowane ciasto wypełniamy farszem i lepimy w kształt pierogów.
Gdy wszystkie pierogi będą już ulepione na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim pierogi – smażymy tak na jednej stronie aż pierogi ładnie się zarumienią, następnie dolewamy do nich bardzo gorącą wodę lub wrzątek i szybko zakrywamy pokrywką – gotujemy około 6min (pamiętaj, że woda dodana do gorącego oleju powinna być jak najbardziej ciepła/gorąca aby olej nie pryskał i żeby nie spowodować pożaru).
Tak przygotowane pierogi wykładamy na talerze i podajemy z wcześniej przygotowanym sosem oliwkowym.
I gotowe:)
Smacznego!