Sernik wiedeński (przepis podstawowy)
Podstawowy przepis na puszysty i idealnie wilgotny sernik wiedeński, który wprost rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI
Porcja na jedną dużą blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 25cm).
- 1kg dobrze zmielonego tłustego twarogu (ja użyłam twarogu w wiaderku do serników)
- 200g miękkiego masła
- 9 jajek
- 1 łyżka mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- około 200g drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii z ziarenkami wanilii
- 1 łyżka cukru pudru do ozdoby
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min + czas pieczenia około 90min.
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, masło powinno być miękkie podczas dodawania do masy.
Do dużej miski przekładamy twaróg, dodajemy do niego mąki (łyżkę tortowej i łyżkę ziemniaczanej) – zaczynamy miksować na najmniejszych obrotach miksera.
Następnie dodajemy miękkie masło i miksujemy do całkowitego połączenia składników.
W osobnej misce umieszczamy jajka i dodajemy do nich drobny cukier do wypieków – miksujemy na wysokich obrotach do czasu uzyskania jasnej puszystej masy.
Teraz do masy serowej dodajemy powoli ubite jajka z cukrem i cały czas mieszamy na najniższych obrotach.
Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy do całkowitego połączenia składników.
W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 150 stopni z termoobiegiem.
Masę serową przekładamy delikatnie do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (powinny być widoczne pęcherzyki powietrza:)).
Sernik wkładamy do całkowicie nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 90min (pod koniec pieczenia powinniśmy obserwować nasz sernik czy się nie przypala, ale nie powinniśmy otwierać piekarnika podczas pieczenia).
Po czasie pieczenia sernika wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w środku na około 1h, nie otwierając piekarnika w tym czasie.
Nasz sernik nieznacznie opadnie po upieczeniu ale i tak będzie wyższy niż masa przed pieczeniem.
Po wyciągnięciu sernika czekamy aż całkowicie przestygnie i wkładamy go do lodówki.
Przed podaniem przyozdabiamy cukrem pudrem:)
I gotowe:)
Smacznego!