Sernik wiedeński (przepis podstawowy)

Sernik wiedeński (przepis podstawowy)

Podstawowy przepis na puszysty i idealnie wilgotny sernik wiedeński, który wprost rozpływa się w ustach.

SKŁADNIKI

Porcja na jedną dużą blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 25cm).

  • 1kg dobrze zmielonego tłustego twarogu (ja użyłam twarogu w wiaderku do serników)
  • 200g miękkiego masła
  • 9 jajek
  • 1 łyżka mąki pszennej (tortowej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • około 200g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii z ziarenkami wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru do ozdoby

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min + czas pieczenia około 90min.

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, masło powinno być miękkie podczas dodawania do masy.

Do dużej miski przekładamy twaróg, dodajemy do niego mąki (łyżkę tortowej i łyżkę ziemniaczanej) – zaczynamy miksować na najmniejszych obrotach miksera.

Następnie dodajemy miękkie masło i miksujemy do całkowitego połączenia składników.

W osobnej misce umieszczamy jajka i dodajemy do nich drobny cukier do wypieków – miksujemy na wysokich obrotach do czasu uzyskania jasnej puszystej masy.

Teraz do masy serowej dodajemy powoli ubite jajka z cukrem i cały czas mieszamy na najniższych obrotach.

Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy do całkowitego połączenia składników.

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 150 stopni z termoobiegiem.

Masę serową przekładamy delikatnie do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (powinny być widoczne pęcherzyki powietrza:)).

Sernik wkładamy do całkowicie nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 90min (pod koniec pieczenia powinniśmy obserwować nasz sernik czy się nie przypala, ale nie powinniśmy otwierać piekarnika podczas pieczenia).

Po czasie pieczenia sernika wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w środku na około 1h, nie otwierając piekarnika w tym czasie.

Nasz sernik nieznacznie opadnie po upieczeniu ale i tak będzie wyższy niż masa przed pieczeniem.

Po wyciągnięciu sernika czekamy aż całkowicie przestygnie i wkładamy go do lodówki.

Przed podaniem przyozdabiamy cukrem pudrem:)

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *