Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym z suszonymi pomidorami z pieczonymi ziemniaczkami i szparagami w boczku
Przepis na delikatną pierś z kurczaka w sosie szpinakowym z dodatkiem suszonych pomidorów, podana z pieczonymi ziemniakami w ziołach i szparagami owiniętymi pieczonym boczkiem.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE:
- około 400g mięsa z piersi z kurczaka
- 250ml mleka
- 2 garści świeżych liści szpinaku lub 3-4 „kostki” mrożonego szpinaku (wcześniej rozmrożonego)
- około 6 suszonych pomidorów (pomidory w zalewie z oleju)
- 2 ząbki czosnku
- 100g kwaśnej śmietany 18%
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
ZIEMNIAKI PIECZONE:
- 400g młodych ziemniaków
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
SZPARAGI:
- 1 duży pęczek zielonych szparagów
- 6 plasterków boczku gotowanego lub parzonego
- szczypta soli
CZAS PRZYGOTOWANIA
30min + czas marynowania mięsa (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
Około 1h przed przygotowaniem dania szykujemy marynatę do mięsa.
Czosnek siekamy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę i nacieramy nim mięso z kurczaka. Mięso doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, umieszczamy w miseczce i zalewamy zimnym mlekiem tak aby mleko zakryło całość mięsa. Miseczkę zakrywamy i odstawiamy do lodówki na około 1h.
W międzyczasie oczyszczamy dokładnie młode ziemniaki (nie obieramy) i gotujemy w osolonej wodzie.
Po czasie marynowania mięsa wykładamy filety wraz z całym czosnkiem na rozgrzaną patelnię (mleka nie dodajemy) i smażymy kilka minut z każdej strony, tak aby mięso się ładnie zarumieniło ale nie wysuszyło.
Gdy mięso będzie usmażone dodajemy posiekane liście szpinaku oraz posiekane suszone pomidory – jeszcze przez chwilę smażymy. Na koniec dodajemy osoloną śmietanę (śmietana powinna być w temperaturze pokojowej aby się nie zważyła) oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem – mieszamy. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i dusimy mięso pod przykryciem przez kilka minut.
W międzyczasie gotujemy oczyszczone szparagi (jeżeli szparagi są grube należy usunąć twarde części przed gotowaniem) – wrzucamy je do gotującej i osolonej wody na około 3min. Po tym czasie wyciągamy i odcedzamy.
Ugotowane ziemniaki odlewamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i przypraw (zioła prowansalskie, oregano) – smażymy aby ziemniaki ładnie się zarumieniły z każdej strony.
Ugotowane szparagi owijamy plasterkami boczku i układamy na osobnej rozgrzanej patelni – smażymy przez chwilę do czasu aż boczek ładnie się zarumieni i będzie chrupiący (uwaga żeby się nie przypaliło:)
Teraz wszystkie składniki przekładamy na talerz.
I gotowe:)
Smacznego!