Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym z suszonymi pomidorami z pieczonymi ziemniaczkami i szparagami w boczku

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym z suszonymi pomidorami z pieczonymi ziemniaczkami i szparagami w boczku

Przepis na delikatną pierś z kurczaka w sosie szpinakowym z dodatkiem suszonych pomidorów, podana z pieczonymi ziemniakami w ziołach i szparagami owiniętymi pieczonym boczkiem.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 osoby.

PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE:

  • około 400g mięsa z piersi z kurczaka
  • 250ml mleka
  • 2 garści świeżych liści szpinaku lub 3-4 „kostki” mrożonego szpinaku (wcześniej rozmrożonego)
  • około 6 suszonych pomidorów (pomidory w zalewie z oleju)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g kwaśnej śmietany 18%
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

ZIEMNIAKI PIECZONE:

  • 400g młodych ziemniaków
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli

SZPARAGI:

  • 1 duży pęczek zielonych szparagów
  • 6 plasterków boczku gotowanego lub parzonego
  • szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA

30min + czas marynowania mięsa (około 1h).

PRZYGOTOWANIE

Około 1h przed przygotowaniem dania szykujemy marynatę do mięsa.

Czosnek siekamy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę i nacieramy nim mięso z kurczaka. Mięso doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, umieszczamy w miseczce i zalewamy zimnym mlekiem tak aby mleko zakryło całość mięsa. Miseczkę zakrywamy i odstawiamy do lodówki na około 1h.

W międzyczasie oczyszczamy dokładnie młode ziemniaki (nie obieramy) i gotujemy w osolonej wodzie.

Po czasie marynowania mięsa wykładamy filety wraz z całym czosnkiem na rozgrzaną patelnię (mleka nie dodajemy) i smażymy kilka minut z każdej strony, tak aby mięso się ładnie zarumieniło ale nie wysuszyło.

Gdy mięso będzie usmażone dodajemy posiekane liście szpinaku oraz posiekane suszone pomidory – jeszcze przez chwilę smażymy. Na koniec dodajemy osoloną śmietanę (śmietana powinna być w temperaturze pokojowej aby się nie zważyła) oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem – mieszamy. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i dusimy mięso pod przykryciem przez kilka minut.

W międzyczasie gotujemy oczyszczone szparagi (jeżeli szparagi są grube należy usunąć twarde części przed gotowaniem) – wrzucamy je do gotującej i osolonej wody na około 3min. Po tym czasie wyciągamy i odcedzamy.

Ugotowane ziemniaki odlewamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i przypraw (zioła prowansalskie, oregano) – smażymy aby ziemniaki ładnie się zarumieniły z każdej strony.

Ugotowane szparagi owijamy plasterkami boczku i układamy na osobnej rozgrzanej patelni – smażymy przez chwilę do czasu aż boczek ładnie się zarumieni i będzie chrupiący (uwaga żeby się nie przypaliło:)

Teraz wszystkie składniki przekładamy na talerz.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *