Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Bardzo prosty i szybki przepis na przepyszne, idealnie wilgotne ciasto jogurtowe z truskawkami.

SKŁADNIKI

Porcja na średnią blaszkę/keksówkę.

  • 300g mąki pszennej
  • 120g drobnego cukru
  • 220g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 50ml oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

  • 250g świeżych truskawek

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min + czas pieczenia ciasta (około 45min).

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Truskawki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.

W dużej misce umieszczamy jajka z cukrem i ubijamy za pomocą miksera na puszystą jasną masę.

Do ubitych jajek dodajemy powoli olej, cały czas miksując na najniższych obrotach. Następnie partiami dodajemy jogurt naturalny i cały czas mieszamy.

Na koniec do naszej masy dodajemy po jednej łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – mieszamy do czasu dokładnego połączenia składników.

Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy pokrojone truskawki i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) piekarnika na około 40-45 min.

Po tym czasie wyciągamy ciasto i studzimy na kratce.

Ciasto możemy podawać wg uznania posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem lodów.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *