Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Prosty przepis na przepyszne i puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.
SKŁADNIKI
Porcja na dużą blaszkę (u mnie okrągła forma o średnicy 28cm).
ZACZYN:
- 25-30g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki ciepłego mleka
CIASTO:
- wcześniej przygotowany zaczyn
- 300g mąki pszennej
- 60g masła
- 120ml ciepłego mleka
- 70g cukru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki rumu (ja użyłam złotego rumu „Captain Morgan Spiced Gold”) lub wódki/spirytusu
KRUSZONKA:
- 80g mąki pszennej
- 50g miękkiego masła
- 50g cukru
DODATKOWO:
- 400g śliwek węgierek (gramatura podana dla śliwek z pestkami)
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min + czas wyrastania i pieczenia ciasta (około 2h).
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy do nich łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i odrobinę ciepłego mleka – zaczyn dokładnie mieszamy aż drożdże i cukier całkowicie się rozpuszczą.
Zaczyn przykrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca na około 20min.
W międzyczasie w małym rondelku roztapiamy masło i chwilę studzimy.
Żółtka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę.
W dużej misce umieszczamy mąkę z dodatkiem szczypty soli, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn i mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy ubite żółtka z cukrem oraz ciepłe mleko – mieszamy.
Gdy składniki mniej więcej się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto ręką lub robotem kuchennym z hakiem. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy roztopione i przestudzone masło – całość dokładnie wyrabiamy przez kilka minut.
Na koniec dodajemy rum i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno kleić się do rąk.
Tak wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, zakrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca na około 1h (ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość).
W międzyczasie dokładnie myjemy śliwki, usuwamy pestki i kroimy je wzdłuż na 4 części.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy za pomocą łyżki.
Śliwki układamy na cieście i przygotowujemy kruszonkę.
W małej miseczce umieszczamy miękkie masło (nie roztopione), mąkę oraz cukier – całość mieszamy i rozdrabniamy za pomocą dłoni, następnie posypujemy ciasto.
Ciasto wstawiamy do całkowicie nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termoobieg) na około 30-35min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy na kratce.
I gotowe:)
Smacznego!