Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych i wiórek kokosowych

Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych i wiórek kokosowych

Bardzo szybki przepis na przepyszne owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych i wiórek kokosowych. Do wykonania tego deseru możemy użyć dowolnych owoców – świeżych, mrożonych lub tych ze słoika.

SKŁADNIKI

Porcja na duże naczynie żaroodporne (u mnie 2x średnica około 26cm (góra i dół naczynia żaroodpornego)).

KRUSZONKA:

  • 250g płatków owsianych
  • 100g wiórek kokosowych
  • 100g oleju kokosowego
  • 80g miodu

DODATKOWO:

  • 500g dowolnych owoców (ja użyłam wiśni drylowanych ze słoika i świeżych malin)
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie)

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min.

PRZYGOTOWANIE

W małym rondelku umieszczamy olej kokosowy oraz miód i roztapiamy.

W malakserze lub blenderze ręcznym rozdrabiamy delikatnie płatki owsiane z wiórkami kokosowymi – powinny być one tylko delikatnie rozdrobnione, nie całkowicie zmielone.

Do tak przygotowanych płatków dolewamy roztopiony olej kokosowy z miodem – całość dokładnie mieszamy.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy owoce i przykrywamy je warstwą płatków wymieszanych z wiórkami kokosowymi, olejem kokosowym i miodem.

Nie przykrywając naczynia żaroodpornego wkładamy całość do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na około 15-20min (kruszonka powinna się ładnie zarumienić w ty czasie ale uważajmy żeby się nie przypaliła).

Po tym czasie wyciągamy zapiekane owoce i studzimy na kratce.

Wystudzone owoce nakładamy łyżką do dowolnego naczynia i posypujemy cukrem pudrem przed samym podaniem.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *