Pierożki dim sum z wołowiną i warzywami (gotowane na patelni)
Przepis na przepyszne pikantne pierożki dim sum z wołowiną i warzywami przygotowane na patelni. Cudownie delikatne ciasto z wyrazistym mięsnym farszem.
SKŁADNIKI
Porcja na około 22 średniej wielkości pierożków.
CIASTO:
- 300g mąki pszennej + odrobina do przyprószenia i wyrabiania ciasta
- 220ml gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
FARSZ:
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 1 mała marchew
- pół małej cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki płatków chilli* lub jedna świeża papryczka chilli
- szczypta soli
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
SOS:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka płatków chilli*
DODATKOWO:
- 3-4 łyżki oleju do smażenia (ja użyłam sezamowego ale może być dowolny, nadający się do smażenia)
- około 100-150ml wrzątku
* płatki chilli możemy z łatwością przygotować samodzielnie w domu – wystarczy wysuszyć papryczki chilli i później posiekać je bardzo drobno lub rozdrobnić w moździerzy (przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku).
CZAS PRZYGOTOWANIA
50min.
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki potrzebne do sosu umieszczamy w jednej miseczce i dokładnie mieszamy aż miód całkowicie się rozpuści. Sos przykrywamy folią i odkładamy do lodówki do czasu podania.
W dużej misce umieszczamy zmielone mięso wołowe. Marchew, cukinię oraz czosnek trzemy na tarce z dużym oczkiem (jeżeli nie lubisz wyczuwalnego czosnku możesz przecisnąć go zamiennie przez praskę).
Starte warzywa dodajemy do miski z mięsem.
Kolendrę siekamy i również dodajemy do miski z mięsem.
Całość doprawiamy startym imbirem, płatkami chilli, sosem sojowym i rybnym oraz solą i pieprzem (pamiętajmy że sos sojowy jest dość słony więc soli dodajemy niewiele – tak samo z pieprzem – tutaj mamy papryczki chilli dla ostrości:).
Na koniec dodajemy surowe jajko – całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowany farsz zakrywamy i odstawiamy na później.
Teraz przystępujemy do przygotowania ciasta na pierożki (ciasto na dim sumy jest bardziej rzadkie niż do tradycyjnych pierogów ale za to jest cudownie delikatne po przygotowaniu – dla ułatwienia przy wyrabianiu możemy ciasto delikatnie podsypywać mąką aby nie kleiło się do blatu i wałka).
W dużej misce umieszczamy mąkę, sól oraz cukier – mieszamy. Teraz dodajemy gorącą wodę i mieszamy za pomocą łyżki, następnie dodajemy oleju – ciasto zaczynamy wyrabiać ręką (uwaga żeby się nie poparzyć).
Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą wykładamy ciasto na przyprószoną mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na mniejsze części i formujemy je w kształt małych kulek, następnie rozwałkowujemy na cienkie placki i wypełniamy farszem tworząc małe sakiewki.
Gdy wszystkie pierożki będą już ulepione na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i układamy nasze pierożki w delikatnych odstępach, tak aby się nie posklejały – smażymy minutkę i następnie do patelni dolewamy wrzącej wody i szybko zakrywamy patelnię pokrywką (woda powinna sięgać mniej więcej do 1/4 wysokości pierożków) – tak gotujemy nasze pierożki około 6-7min.
Po tym czasie wykładamy pierożki na talerze i podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.
I gotowe:)
Smacznego!