Pierożki dim sum z wołowiną i warzywami (gotowane na patelni)

Pierożki dim sum z wołowiną i warzywami (gotowane na patelni)

Przepis na przepyszne pikantne pierożki dim sum z wołowiną i warzywami przygotowane na patelni. Cudownie delikatne ciasto z wyrazistym mięsnym farszem.

SKŁADNIKI

Porcja na około 22 średniej wielkości pierożków.

CIASTO:

  • 300g mąki pszennej + odrobina do przyprószenia i wyrabiania ciasta
  • 220ml gorącej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

FARSZ:

  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała marchew
  • pół małej cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki płatków chilli* lub jedna świeża papryczka chilli
  • szczypta soli
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu

SOS:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka płatków chilli*

DODATKOWO:

  • 3-4 łyżki oleju do smażenia (ja użyłam sezamowego ale może być dowolny, nadający się do smażenia)
  • około 100-150ml wrzątku

* płatki chilli możemy z łatwością przygotować samodzielnie w domu – wystarczy wysuszyć papryczki chilli i później posiekać je bardzo drobno lub rozdrobnić w moździerzy (przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku).

CZAS PRZYGOTOWANIA

50min.

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki potrzebne do sosu umieszczamy w jednej miseczce i dokładnie mieszamy aż miód całkowicie się rozpuści. Sos przykrywamy folią i odkładamy do lodówki do czasu podania.

W dużej misce umieszczamy zmielone mięso wołowe. Marchew, cukinię oraz czosnek trzemy na tarce z dużym oczkiem (jeżeli nie lubisz wyczuwalnego czosnku możesz przecisnąć go zamiennie przez praskę).
Starte warzywa dodajemy do miski z mięsem.
Kolendrę siekamy i również dodajemy do miski z mięsem.
Całość doprawiamy startym imbirem, płatkami chilli, sosem sojowym i rybnym oraz solą i pieprzem (pamiętajmy że sos sojowy jest dość słony więc soli dodajemy niewiele – tak samo z pieprzem – tutaj mamy papryczki chilli dla ostrości:).
Na koniec dodajemy surowe jajko – całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowany farsz zakrywamy i odstawiamy na później.

Teraz przystępujemy do przygotowania ciasta na pierożki (ciasto na dim sumy jest bardziej rzadkie niż do tradycyjnych pierogów ale za to jest cudownie delikatne po przygotowaniu – dla ułatwienia przy wyrabianiu możemy ciasto delikatnie podsypywać mąką aby nie kleiło się do blatu i wałka).

W dużej misce umieszczamy mąkę, sól oraz cukier – mieszamy. Teraz dodajemy gorącą wodę i mieszamy za pomocą łyżki, następnie dodajemy oleju – ciasto zaczynamy wyrabiać ręką (uwaga żeby się nie poparzyć).
Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą wykładamy ciasto na przyprószoną mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy.

Ciasto dzielimy na mniejsze części i formujemy je w kształt małych kulek, następnie rozwałkowujemy na cienkie placki i wypełniamy farszem tworząc małe sakiewki.

Gdy wszystkie pierożki będą już ulepione na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i układamy nasze pierożki w delikatnych odstępach, tak aby się nie posklejały – smażymy minutkę i następnie do patelni dolewamy wrzącej wody i szybko zakrywamy patelnię pokrywką (woda powinna sięgać mniej więcej do 1/4 wysokości pierożków) – tak gotujemy nasze pierożki około 6-7min.

Po tym czasie wykładamy pierożki na talerze i podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.

I gotowe:)

Smacznego!


Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *