Ciabatta
Przepis na włoskie pieczywo ciabatta, z chrupiącą skórką i delikatnym miąższem. Idealnie nadają się do przygotowania włoskich panini (przykładowy przepis znajdziesz tutaj).
SKŁADNIKI
Porcja na 8 dużych ciabatt.
- 25g świeżych drożdży
- 550g mąki pszennej typ 650
- 350ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
DODATKOWO:
- około 50g mąki pszennej do wyrabiania i obtoczenia bułek
- 200ml wody
CZAS PRZYGOTOWANIA
45min + czas wyrastania ciasta (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
W pierwszej kolejności szykujemy zaczyn.
Do średniej wielkości miseczki kruszymy drożdże, dodajemy do nich cukier, 100g mąki (mąkę odejmujemy z całości porcji) oraz dolewamy ciepłej wody (nie gorącej). Całość dokładnie mieszamy aż cukier i drożdże całkowicie się rozpuszczą, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na około 20-30min do wyrośnięcia – zaczyn w tym czasie powinien zacząć 'pracować’.
W dużej misce umieszczamy pozostałą mąkę (450g) oraz sól i dodajemy do nich wyrośnięty zaczyn – mieszamy wstępnie za pomocą łyżki a po chwili zaczynamy wyrabiać ciasto ręką lub robotem kuchennym z hakiem – ciasto na ciabatty jest rzadsze niż do tradycyjnych pszennych bułek – nie ma potrzeby długiego wyrabiania ciasta – wystarczy robić to do czasu aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Ciasto wyciągamy kolejno na blat przyprószony mąką i chwilę wyrabiamy, dzielimy ciasto na dwie równe części i każdą z nich, za pomocą dłoni, rozciągamy i formujemy w kształt prostokąta. Następnie za pomocą mokrego noża dzielimy je na cztery równe części (i tak samo z drugą połową ciasta).
Bułki obsypujemy mąką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między nimi.
Ciabatty przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia do ciepłego miejsca na około godzinę.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 230 stopni (góra-dół), umieszczając na jego dnie naczynie żaroodporne wypełnione wodą i wstawiamy ciabatty do całkowicie nagrzanego piekarnika na środkowy poziom – tak pieczemy około 20min.
Po tym czasie wyciągamy pieczywo z piekarnika i studzimy na kratce.
Ciabatty idealnie nadają się do mrożenia – po ich wyciągnięciu z zamrażalnika wystarczy rozmrozić je w gorącym piekarniku (180 stopni) przez około 10-15min lub w mikrofali (najlepiej zapoznać się z instrukcją dołączoną do urządzenia i wskazówkami dotyczącymi zozmrażania pieczywa).
I gotowe:)
Smacznego!
1 thought on “Ciabatta”