Kokosowa drożdżówka
Przepis na przepyszną i delikatną kokosową drożdżówkę.
SKŁADNIKI
Porcja na jedną dużą blaszkę.
CIASTO:
- 450g mąki pszennej
- 300g wiórek kokosowych*
- 10 żółtek
- 70g świeżych drożdży
- 150g masła
- 300ml ciepłego mleka
- 180g cukru
- 70ml rumu
- szczypta soli
KRUSZONKA:
- 80g mąki pszennej
- 50g wiórek kokosowych*
- 100g miękkiego masła
- 100g cukru
* jeżeli nie lubimy wyczuwalnych wiórek w cieście możemy je rozdrobnić za pomocą malaksera na drobniejsze kawałki.
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min + czas wyrastania i pieczenia ciasta (około 2h).
PRZYGOTOWANIE
Do średniej wielkości miseczki kruszymy drożdże, dodajemy do nich 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczkę cukru oraz dolewamy około 50ml ciepłego mleka (mąkę, cukier oraz mleko odejmujemy od całości porcji na ciasto).
Składniki dokładnie mieszamy (aż drożdże i cukier dobrze się rozpuszczą), miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca do wyrośnięcia na około 20min.
W międzyczasie w małym rondelku topimy masło z porcji na ciasto – pozostawiamy do przestudzenia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier oraz sól – mieszamy, następnie dodajemy oddzielone od białek żółtka i ciepłe mleko – całość mieszamy za pomocą łyżki. Kolejno dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i dokładnie mieszamy – możemy zacząć wyrabiać ciasto ręką lub robotem kuchennym z hakiem. Gdy składniki będą dobrze połączone dodajemy roztopione i przestudzone masło – dokładnie wyrabiamy. Teraz dosypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy do równomiernego połączenia składników.
Na sam koniec dodajemy odrobinę rumu i jeszcze raz mieszamy (ciasto będzie dość rzadkie).
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia do ciepłego miejsca na około godzinę – po tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
W międzyczasie wyciągamy z lodówki porcję masła na kruszonkę aby osiągnęło temperaturę pokojową i było dość miękkie.
Po czasie wyrastania ciasta przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy po całej blaszce za pomocą łyżki.
W osobnej miseczce umieszczamy masło, dodajemy porcję mąki, wiórek kokosowych oraz cukru na kruszonkę i mieszamy za pomocą ręki do uzyskania drobnej kruszonki – tak przygotowaną masą posypujemy ciasto i całość wkładamy do nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 30-35min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
I gotowe:)
Smacznego!