Włoskie panini z pesto bazyliowym
Przepis na pyszne włoskie panini z pesto bazyliowym, szynką włoską, pomidorem, cebulką i mozzarellą.
SKŁADNIKI
- 3 duże bułki typu ciabatta (przepis na domowej roboty caibatty znajdziesz tutaj)
- 3 plasterki szynki wieprzowej gotowanej w stylu włoskim (Prosciutto cotto)
- 1 pomidor
- połowa czerwonej cebuli
- 100g mozzarelli
PESTO BAZYLIOWE:
- 2 garści świeżych listków bazylii
- 40g orzeszków piniowych
- pół ząbka czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min.
PRZYGOTOWANIE
Do przygotowania tego przepisu potrzebny będzie opiekacz do panini/typu grill.
W pierwszej kolejności szykujemy pesto.
Bazylię, czosnek oraz orzeszki umieszczamy w miseczce i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy oliwę z oliwek oraz sól i pieprz – całość dokładnie mieszamy.
Ciabatty przekrawamy na pół, smarujemy górę i dół przygotowanym wcześniej pesto i układamy kolejno szynkę, pokrojony w plasterki pomidor oraz cebulę i mozarellę.
Tak przygotowane bułki wkładamy do nagrzanego opiekacza na kilka minut aby skórka ładnie się przyrumieniła i była chrupiąca (przed opiekaniem panini możemy również posmarować płytki opiekacza odrobiną oliwy – wg uznania).
Panini wyciągamy z opiekacza i podajemy na ciepło.
I gotowe:)
Smacznego!
1 thought on “Włoskie panini z pesto bazyliowym”