Włoskie panini z pesto bazyliowym

Włoskie panini z pesto bazyliowym

Przepis na pyszne włoskie panini z pesto bazyliowym, szynką włoską, pomidorem, cebulką i mozzarellą.

SKŁADNIKI

  • 3 duże bułki typu ciabatta (przepis na domowej roboty caibatty znajdziesz tutaj)
  • 3 plasterki szynki wieprzowej gotowanej w stylu włoskim (Prosciutto cotto)
  • 1 pomidor
  • połowa czerwonej cebuli
  • 100g mozzarelli

PESTO BAZYLIOWE:

  • 2 garści świeżych listków bazylii
  • 40g orzeszków piniowych
  • pół ząbka czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min.

PRZYGOTOWANIE

Do przygotowania tego przepisu potrzebny będzie opiekacz do panini/typu grill.

W pierwszej kolejności szykujemy pesto.
Bazylię, czosnek oraz orzeszki umieszczamy w miseczce i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy oliwę z oliwek oraz sól i pieprz – całość dokładnie mieszamy.

Ciabatty przekrawamy na pół, smarujemy górę i dół przygotowanym wcześniej pesto i układamy kolejno szynkę, pokrojony w plasterki pomidor oraz cebulę i mozarellę.

Tak przygotowane bułki wkładamy do nagrzanego opiekacza na kilka minut aby skórka ładnie się przyrumieniła i była chrupiąca (przed opiekaniem panini możemy również posmarować płytki opiekacza odrobiną oliwy – wg uznania).

Panini wyciągamy z opiekacza i podajemy na ciepło.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


1 thought on “Włoskie panini z pesto bazyliowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *