Razowe penne z kurczakiem i pesto z rukoli
Prosty przepis na makaron razowy penne z kurczakiem i pesto z rukoli, z dodatkiem suszonych pomidorów, orzeszków pini i włoskiego sera.
SKŁADNIKI
Porcja na 3 osoby (albo 2 bardzo głodne:)
PESTO Z RUKOLI:
- 50g świeżych listków rukoli
- 50g orzeszków pini
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki startego włoskiego sera Grana Padano
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
DODATKOWO:
- 300g mięsa z piersi kurczaka
- 200ml mleka
- 50g suszonych pomidorów
- 200g razowego makaronu penne (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka startego włoskiego sera Grana Padano do posypania
- kilka listków rukoli do ozdoby
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min + czas namaczania mięsa (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
Mniej więcej godzinę przed przygotowaniem dania mięso z kurczaka kroimy w paseczki i namaczamy w mleku – odstawiamy do lodówki.
Rukolę, orzeszki pini i obrany czosnek umieszczamy w blenderze i siekamy na gładką masę. Następnie dodajemy oliwę, starty włoski ser i doprawiamy solą i pieprzem – całość mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Po czasie namaczania mięsa zaczynamy gotować makaron – powinien być ugotowany al dente (sprawdź czas gotowania na opakowaniu – zwykle to około 7min). Po ugotowaniu makaronu odlewamy wodę i pozostawiamy makaron na durszlaku.
Teraz odsączamy mleko z mięsa – doprawiamy je delikatnie pieprzem i solą (pamiętajmy, że pesto jest już przyprawione pieprzem i solą) i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię – smażymy z dwóch stron do zarumienienia się kurczaka, bez dodatku tłuszczu.
Kolejno dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i przygotowane wcześniej pesto – mieszamy i następnie dodajemy ugotowany makaron – całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i po podgrzaniu przekładamy na talerze, posypujemy odrobiną startego sera i podajemy ze świeżymi listkami rukoli.
I gotowe:)
Smacznego!