Razowe penne z kurczakiem i pesto z rukoli

Razowe penne z kurczakiem i pesto z rukoli

Prosty przepis na makaron razowy penne z kurczakiem i pesto z rukoli, z dodatkiem suszonych pomidorów, orzeszków pini i włoskiego sera.

SKŁADNIKI

Porcja na 3 osoby (albo 2 bardzo głodne:)

PESTO Z RUKOLI:

  • 50g świeżych listków rukoli
  • 50g orzeszków pini
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki startego włoskiego sera Grana Padano
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

DODATKOWO:

  • 300g mięsa z piersi kurczaka
  • 200ml mleka
  • 50g suszonych pomidorów
  • 200g razowego makaronu penne (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka startego włoskiego sera Grana Padano do posypania
  • kilka listków rukoli do ozdoby

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min + czas namaczania mięsa (około 1h).

PRZYGOTOWANIE

Mniej więcej godzinę przed przygotowaniem dania mięso z kurczaka kroimy w paseczki i namaczamy w mleku – odstawiamy do lodówki.

Rukolę, orzeszki pini i obrany czosnek umieszczamy w blenderze i siekamy na gładką masę. Następnie dodajemy oliwę, starty włoski ser i doprawiamy solą i pieprzem – całość mieszamy i odstawiamy na chwilę.

Po czasie namaczania mięsa zaczynamy gotować makaron – powinien być ugotowany al dente (sprawdź czas gotowania na opakowaniu – zwykle to około 7min). Po ugotowaniu makaronu odlewamy wodę i pozostawiamy makaron na durszlaku.

Teraz odsączamy mleko z mięsa – doprawiamy je delikatnie pieprzem i solą (pamiętajmy, że pesto jest już przyprawione pieprzem i solą) i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię – smażymy z dwóch stron do zarumienienia się kurczaka, bez dodatku tłuszczu.

Kolejno dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i przygotowane wcześniej pesto – mieszamy i następnie dodajemy ugotowany makaron – całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i po podgrzaniu przekładamy na talerze, posypujemy odrobiną startego sera i podajemy ze świeżymi listkami rukoli.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *