Żytnie pancakes z cynamonem na kefirze
Przepis na puszyste i delikatne żytnie pancakes z cynamonem, przygotowane na kefirze.
SKŁADNIKI
Porcja na około 15 pancakes.
CIASTO:
- 150g mąki żytniej (ja użyłam mąki żytniej, typ 750 oraz żytniej razowej, typ 2000 – pół na pół, ale można użyć ich w dowolnych proporcjach)
- 120ml mleka sojowego
- 30g ksylitolu
- 100g kefiru
- 1 jajko
- 30g oleju roślinnego (ja użyłam rzepakowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
DODATKOWO:
- 50ml syropu klonowego lub płynnego miodu
- garść suszonej żurawiny
- 3 łyżki prażonych jabłek lub innych ulubionych owoców
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min.
PRZYGOTOWANIE
W średniej wielkości misce umieszczamy mąki, ksylitol, proszek do pieczenia i cynamon – mieszamy.
Następnie dodajemy kefir, jajko, mleko sojowe oraz olej – całość mieszamy za pomocą miksera do połączenia składników, aż ciasto będzie idealnie gładkie.
Tak przygotowane ciasto smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu do zarumienienia się placuszków z każdej strony.
Po usmażeniu pancakes układamy je na talerzu i przyozdabiamy ulubionym dodatkami – ja w tym przypadku użyłam prażonych jabłek, suszonej żurawiny, cukru pudru i syropu klonowego.
I gotowe:)
Smacznego!
Please follow and like us: