Żytnie pancakes z cynamonem na kefirze

Żytnie pancakes z cynamonem na kefirze

Przepis na puszyste i delikatne żytnie pancakes z cynamonem, przygotowane na kefirze.

SKŁADNIKI

Porcja na około 15 pancakes.

CIASTO:

  • 150g mąki żytniej (ja użyłam mąki żytniej, typ 750 oraz żytniej razowej, typ 2000 – pół na pół, ale można użyć ich w dowolnych proporcjach)
  • 120ml mleka sojowego
  • 30g ksylitolu
  • 100g kefiru
  • 1 jajko
  • 30g oleju roślinnego (ja użyłam rzepakowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

DODATKOWO:

  • 50ml syropu klonowego lub płynnego miodu
  • garść suszonej żurawiny
  • 3 łyżki prażonych jabłek lub innych ulubionych owoców
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min.

PRZYGOTOWANIE

W średniej wielkości misce umieszczamy mąki, ksylitol, proszek do pieczenia i cynamon – mieszamy.
Następnie dodajemy kefir, jajko, mleko sojowe oraz olej – całość mieszamy za pomocą miksera do połączenia składników, aż ciasto będzie idealnie gładkie.

Tak przygotowane ciasto smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu do zarumienienia się placuszków z każdej strony.

Po usmażeniu pancakes układamy je na talerzu i przyozdabiamy ulubionym dodatkami – ja w tym przypadku użyłam prażonych jabłek, suszonej żurawiny, cukru pudru i syropu klonowego.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *