Korzenne fasolowe brownie z suszoną śliwką
Przepis na delikatne korzenne fasolowe brownie z suszoną śliwką.
SKŁADNIKI
Porcja na standardową keksówkę.
- 200g czerwonej fasoli z puszki – niecała puszka (gramatura podana dla odsączonej fasoli)
- 1 większy dojrzały banan
- 180g suszonych śliwek
- 2 jajka
- 30g oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
DODATKOWO:
- kilka świeżych śliwek węgierek dla ozdoby (opcjonalnie)
CZAS PRZYGOTOWANIA
50min.
PRZYGOTOWANIE
Olej kokosowy rozpuszczamy w małym rondelku i pozostawiamy chwilę do przestygnięcia.
Suszone śliwki, odsączoną i wypłukaną fasolę oraz banan blendujemy na gładką masę.
Do tak przygotowanej masy dodajemy jajka i zaczynamy mieszać za pomocą miksera.
Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz kakao – mieszamy do połączenia składników.
Na sam koniec do naszej masy dodajemy rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy – jeszcze raz mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, przyozdabiamy pokrojonymi w ćwiartki śliwkami i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy przez około 40min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy na kratce.
Wystudzone ciasto przechowujemy w lodówce.
I gotowe:)
Smacznego!