Sernik dyniowy z polewą z białej czekolady

Sernik dyniowy z polewą z białej czekolady

Przepis na delikatny i wilgotny sernik dyniowy z polewą z białej czekolady i dodatkiem migdałów.

SKŁADNIKI

Porcja na dużą okrągłą blaszkę (średnica około 28cm).

MASA SEROWA:

  • 1kg tłustego zmielonego kilkukrotnie twarogu (ja używam gotowego twarogu z wiaderka)
  • 1 średnia dynia nadająca się do wypieków – piżmowa lub hokkaido – ja użyłam piżmowej (do uzyskania 350g pulpy z pieczonej dyni)
  • 500g (puszka) słodkiego mleka skondensowanego
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka

POLEWA:

  • 50g białej czekolady
  • 70g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka płatków migdałów

CZAS PRZYGOTOWANIA

45min + czas pieczenia dyni i sernika (około 2h).

PRZYGOTOWANIE

Na samym początku przygotowujemy pulpę z dyni.

Dynię myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy środek z pestkami. Teraz kroimy dynię na plastry (około 2cm grubości) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Tak przygotowaną dynię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy około 40-60min do uzyskania miękkości (sprawdzamy patyczkiem do wypieków) w zależności od grubości dyni – ja swoją piekłam 60min.

Dynię wyciągamy z piekarnika i studzimy, następnie obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę (powinna być całkowicie wystudzona w momencie przygotowywania ciasta).

Pulpa z dyni powinna być dobrze odciśnięta z całości wody – możemy to zrobić przez gazę.

350g pulpy z dyni przekładamy do dużej miski (jeżeli pozostał nam nadmiar pulpy możemy go śmiało zamrozić lub przechowywać w lodówce przez kilka dni do kolejnych wypieków w szczelnie zamkniętym pojemniku).

Do dyni dolewamy mleczko skondensowane i zaczynamy mieszać za pomocą miksera. Następnie dolewamy sok z pomarańczy, dodajemy jajka – dalej mieszamy na najniższych obrotach.
Teraz dodajemy po jednej łyżce mąkę ziemniaczaną, cały czas miksując. Na koniec dodajemy stopniowo zmielony twaróg – miksujemy do dokładnego połączenia składników.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) piekarnika na około godzinę.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik nie wyciągając sernika ze środka – ciasto studzimy w piekarniku.

Gdy ciasto będzie całkowicie przestudzone szykujemy polewę czekoladową.
Czekoladę łamiemy na kawałki do szklanej miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (nad garnkiem z wrzątkiem). Gdy czekolada całkowicie się rozpuści ściągamy miseczkę znad wrzątku i dodajemy partiami jogurt naturalny, cały czas mieszając.

Tak przygotowaną czekoladą polewamy sernik i posypujemy odrobiną płatków migdałowych.

Sernik wkładamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki gdzie zwykle go przechowujemy.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


1 thought on “Sernik dyniowy z polewą z białej czekolady”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *