Zupa porowo-serowa z klopsikami mięsnymi

Zupa porowo-serowa z klopsikami mięsnymi

Pyszna, kremowa i treściwa zupa porowo-serowa z klopsikami mięsnymi z kurczaka.

SKŁADNIKI

Porcja na średniej wielkości garnek.

KLOPSIKI MIĘSNE:

  • 350g mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • sól i pieprz do smaku

ZUPA:

  • 2 średniej wielkości pory (biała i zielona część)
  • 180-200g serka topionego w kostce (ja używam ementaler)
  • 2,5l wody
  • sól i pieprz do smaku

DODATKOWO:

  • 2 łyżki masła

CZAS PRZYGOTOWANIA

30min + czas gotowania zupy (około 1h).

PRZYGOTOWANIE

W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki mięsne.
Do średniej wielkości miski przekładamy mielone mięso z piersi kurczaka.
Cebulę oraz czosnek siekamy drobno (jeżeli nie lubimy wyczuwalnego czosnku możemy przecisnąć go przez praskę) i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy jajko oraz mąkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane mięso formujemy w małe kulki i układamy na delikatnie rozgrzanej patelni z roztopionym masłem – patelnia powinna być ustawiona na małym ogniu a masło nie powinno się przypalać (patelnia nie może być bardzo gorąca – masło ma dość niską tzw. temperaturę dymienia więc długie smażenie w bardzo wysokiej temperaturze jest niewskazane) – klopsiki powinny się tylko 'zamknąć’ aby nie rozpadły się w zupie – smażymy chwilę, do delikatnego zarumienienia.

Tak przygotowane mięso wraz z całością tłuszczu z patelni przekładamy do oddzielnego garnka.

Por kroimy w plasterki i dodajemy do garnka z mięsem, po czym zalewamy wodą aby zakryć całość – dusimy na małym ogniu przez około 40min (wywar mieszamy od czasu do czasu aby mięso nie przywarło do dna garnka – robimy to bardzo delikatnie, tak żeby klopsiki się nie rozpadły).

Po tym czasie dodajemy podzielony na mniejsze kawałki ser topiony i dolewamy resztę wody – gotujemy na małym ogniu aż ser całkowicie się rozpuści, od czasu do czasu mieszając.

Na sam koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *