Zupa porowo-serowa z klopsikami mięsnymi
Pyszna, kremowa i treściwa zupa porowo-serowa z klopsikami mięsnymi z kurczaka.
SKŁADNIKI
Porcja na średniej wielkości garnek.
KLOPSIKI MIĘSNE:
- 350g mielonego mięsa z piersi kurczaka
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki żytniej
- sól i pieprz do smaku
ZUPA:
- 2 średniej wielkości pory (biała i zielona część)
- 180-200g serka topionego w kostce (ja używam ementaler)
- 2,5l wody
- sól i pieprz do smaku
DODATKOWO:
- 2 łyżki masła
CZAS PRZYGOTOWANIA
30min + czas gotowania zupy (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki mięsne.
Do średniej wielkości miski przekładamy mielone mięso z piersi kurczaka.
Cebulę oraz czosnek siekamy drobno (jeżeli nie lubimy wyczuwalnego czosnku możemy przecisnąć go przez praskę) i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy jajko oraz mąkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane mięso formujemy w małe kulki i układamy na delikatnie rozgrzanej patelni z roztopionym masłem – patelnia powinna być ustawiona na małym ogniu a masło nie powinno się przypalać (patelnia nie może być bardzo gorąca – masło ma dość niską tzw. temperaturę dymienia więc długie smażenie w bardzo wysokiej temperaturze jest niewskazane) – klopsiki powinny się tylko 'zamknąć’ aby nie rozpadły się w zupie – smażymy chwilę, do delikatnego zarumienienia.
Tak przygotowane mięso wraz z całością tłuszczu z patelni przekładamy do oddzielnego garnka.
Por kroimy w plasterki i dodajemy do garnka z mięsem, po czym zalewamy wodą aby zakryć całość – dusimy na małym ogniu przez około 40min (wywar mieszamy od czasu do czasu aby mięso nie przywarło do dna garnka – robimy to bardzo delikatnie, tak żeby klopsiki się nie rozpadły).
Po tym czasie dodajemy podzielony na mniejsze kawałki ser topiony i dolewamy resztę wody – gotujemy na małym ogniu aż ser całkowicie się rozpuści, od czasu do czasu mieszając.
Na sam koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem.
I gotowe:)
Smacznego!