Naleśniki na mleku sojowym – przepis podstawowy

Naleśniki na mleku sojowym – przepis podstawowy

Przepis na puszyste i delikatne naleśniki przygotowane na mleku sojowym – idealne do podania z ulubionymi słodkimi dodatkami.

SKŁADNIKI

Porcja na 8 naleśników.

  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 350ml mleka sojowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia (ja używam rzepakowego)

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min.

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki umieszczamy w średniej wielkości misce i dokładnie mieszamy za pomocą miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej masy – ciasto powinno się też dobrze 'napuszyć’.

Patelnię rozgrzewamy i smarujemy delikatnie olejem za pomocą pędzelka (potrzebujemy tylko minimalną ilość tłuszczu).

Niewielką ilość ciasta wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnię i rozprowadzamy po całości patelni (naleśniki powinny być cieniutkie) i smażymy do delikatnego zarumienienia – przekładamy na drugą stronę i po chwili ściągamy z patelni.

Kolejno smarujemy patelnię odrobiną oleju i smażymy resztę naleśników.

Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami – polecam spróbować tego przepisu.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *