Pszenno-żytnie bułki ze słonecznikiem

Pszenno-żytnie bułki ze słonecznikiem

Prosty przepis na pszenno-żytnie bułki ze słonecznikiem.

SKŁADNIKI

Porcja na 5 średniej wielkości bułeczek.

  • 150g mąki pszennej (może być tortowa lub chlebowa, typu 750)
  • 100g mąki żytniej razowej, typ 2000
  • 150ml ciepłej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki soli

DODATKOWO:

  • 50g łuskanych ziaren słonecznika
  • odrobina oliwy do posmarowania bułek

CZAS PRZYGOTOWANIA

30min + czas wyrastania i pieczenia bułek (około 2h).

PRZYGOTOWANIE

Drożdże kruszymy do średniej wielkości miseczki, dodajemy do nich 1 łyżkę mąki pszennej, łyżeczkę cukru trzcinowego oraz 50ml ciepłej wody (nie gorącej) – składniki odejmujemy od całości porcji na ciasto. Składniki dokładnie mieszamy aż drożdże i cukier całkowicie się rozpuszczą i odstawiamy pod przykryciem do ciepłego miejsca do wyrośnięcia.

W dużej misce umieszczamy mąki, sól oraz dolewamy 100ml ciepłej wody – mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn – mieszamy i następnie zaczynamy wyrabiać ciasto ręką lub robotem kuchennym z hakiem. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy oliwę z oliwek i wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk.

Tak wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca na około 1h do wyrośnięcia – ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Po czasie wyrastania ciasta dzielimy je na równe części, każdą z nich obtaczamy w ziarnach słonecznika, formujemy w kształt kuli i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi.

Bułki przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20min.

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni (termoobieg).

Wyrośnięte bułki smarujemy za pomocą pędzelka odrobiną oliwy i wkładamy do całkowicie nagrzanego piekarnika na środkowy poziom – pieczemy około 18-20min.

Po tym czasie wyciągamy bułki z piekarnika i studzimy na kratce.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *