Sernik makowy
Bardzo prosty przepis na sernik makowy – delikatny i oryginalny, przygotowany tylko z 4 składników.
SKŁADNIKI
Porcja na dużą okrągłą blaszkę (średnica około 28cm).
- 1kg tłustego zmielonego kilkukrotnie twarogu (ja używam gotowego twarogu z wiaderka)
- 500g gotowej masy makowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
DODATKOWO:
- 100g cukru pudru
- 2-3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy (przepis na domowej roboty kandyzowaną skórkę pomarańczy znajdziesz tutaj)
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min + czas pieczenia ciasta (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
Do dużej miski przekładamy gotową masę makową, dodajemy do niej jajka i zaczynamy powoli miksować, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy partiami (po jednej łyżce) zmielony twaróg i miksujemy na najmniejszych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowaną masę przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do całkowicie nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) piekarnika na środkowy poziom – pieczemy około 1h.
Po tym czasie, nie otwierając piekarnika, pozostawiamy ciasto do wystygnięcia.
Gdy ciasto przestygnie szykujemy lukier pomarańczowy.
Cukier puder umieszczamy w miseczce i dodajemy dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dodajemy kolejną łyżkę soku) – całość dokładnie mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści – lukier powinien być dość gęsty aby nie spłyną całkowicie z ciasta.
Na koniec posypujemy ciasto kandyzowaną skórką pomarańczy i wsadzamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) i tam zwykle przechowujemy.
I gotowe:)
Smacznego!