Sernik makowy

Sernik makowy

Bardzo prosty przepis na sernik makowy – delikatny i oryginalny, przygotowany tylko z 4 składników.

SKŁADNIKI

Porcja na dużą okrągłą blaszkę (średnica około 28cm).

  • 1kg tłustego zmielonego kilkukrotnie twarogu (ja używam gotowego twarogu z wiaderka)
  • 500g gotowej masy makowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

DODATKOWO:

  • 100g cukru pudru
  • 2-3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy (przepis na domowej roboty kandyzowaną skórkę pomarańczy znajdziesz tutaj)

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min + czas pieczenia ciasta (około 1h).

PRZYGOTOWANIE

Do dużej miski przekładamy gotową masę makową, dodajemy do niej jajka i zaczynamy powoli miksować, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy partiami (po jednej łyżce) zmielony twaróg i miksujemy na najmniejszych obrotach do uzyskania jednolitej masy.

Tak przygotowaną masę przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do całkowicie nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) piekarnika na środkowy poziom – pieczemy około 1h.

Po tym czasie, nie otwierając piekarnika, pozostawiamy ciasto do wystygnięcia.

Gdy ciasto przestygnie szykujemy lukier pomarańczowy.
Cukier puder umieszczamy w miseczce i dodajemy dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dodajemy kolejną łyżkę soku) – całość dokładnie mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści – lukier powinien być dość gęsty aby nie spłyną całkowicie z ciasta.

Na koniec posypujemy ciasto kandyzowaną skórką pomarańczy i wsadzamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) i tam zwykle przechowujemy.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *