Bananowe pancakes z konfiturą z żurawiny
Szybki przepis na przepyszne i puszyste bananowe pancakes z konfiturą z żurawiny.
SKŁADNIKI
Porcja na około 15 pancakes.
- 100g mąki pszennej zwykłej lub chlebowej
- 50g mąki żytniej razowej, typ 2000
- 150ml mleka krowiego lub roślinnego (ja użyłam sojowego)
- 1 duży dojrzały banan
- 1 jajko
- 30g oleju (u mnie rzepakowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KONFITURA:
- 250g świeżej żurawiny
- około 70ml wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
DODATKOWO:
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
- 2 łyżki płatków migdałów do ozdoby
- odrobina syropu klonowego lub płynnego miodu
CZAS PRZYGOTOWANIA
30min.
PRZYGOTOWANIE
W pierwszej kolejności przygotowujemy konfiturę z żurawiny.
Owoce żurawiny dokładnie myjemy, następnie połowę przekładamy do garnuszka z wodą i cukrem i gotujemy na średnim ogniu aż owoce się rozpadną i całość zgęstnieje (mieszamy od czasu do czasu aby nie przypalić owoców). Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe owoce i gotujemy aż trochę zmiękną.
Tak przygotowaną konfiturę odstawiamy z ognia i chwilę studzimy.
W dużej misce umieszczamy banana i rozgniatamy go dokładnie za pomocą widelca. Następnie do banana dodajemy resztę składników do pancakes i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Tak przygotowane ciasto smażymy w postaci placuszków na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu.
Gdy wszystkie placuszki będą usmażone dodajemy do nich wcześniej przygotowaną konfiturę i przyozdabiamy płatkami migdałów oraz syropem klonowym.
I gotowe:)
Smacznego!