Ciasto piernikowe z jabłkami
Prosty przepis na puszyste i aromatyczne ciasto piernikowe z prażonymi jabłkami.
SKŁADNIKI
Porcja na średniej wielkości blaszkę.
- 150g mąki pszennej
- 3 jajka
- 75ml oleju (u mnie rzepakowy)
- 80g ksylitolu (lub 60g cukru trzcinowego)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 500g prażonych jabłek (np. ze słoika)
- 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta (opcjonalnie)
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min + czas pieczenia ciasta (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
Do średniej wielkości miski wbijamy jajka i dodajemy do nich ksylitol – miksujemy do czasu uzyskania puszystej jasnej masy. Następnie, cały czas miksując, dodajemy małymi partiami olej – dokładnie miksujemy.
Obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze i dodajemy po jednej łyżce wymieszane z mąką suche składniki (cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną) – mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Na sam koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę prażone jabłka (ja dodaję te ze słoika) i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy około 1h (do suchego patyczka).
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy na kratce.
Po wystygnięciu ciasto podajemy posypane cukrem pudrem (opcjonalnie).
I gotowe:)
Smacznego!