Makaron spaghetti z kurczakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami
Prosty i pyszny przepis na makaron razowy spaghetti z kurczakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami, z dodatkiem ziół prowansalskich.
SKŁADNIKI
Porcja na 5 osób.
- 250g mięsa z piersi kurczaka
- 200-250ml mleka
- 100g suszonych pomidorów w zalewie + około 3 łyżki zalewy
- 80g oliwek bez pestek (u mnie pół na pół zielone i czarne)
- 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- 80g kwaśnej śmietany 18%
- 200g razowego makaronu spaghetti (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
DODATKOWO:
- 3 łyżki startego parmezanu lub sera grana padano do posypania
- kilka listków świeżej bazylii do ozdoby
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min + czas namaczania mięsa (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
Mniej więcej godzinę przed przygotowaniem dania kroimy mięso z piersi kurczaka na mniejsze plasterki i namaczamy w mleku – odstawiamy do czasu przygotowania dania.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie – powinien być ugotowany al dente (sprawdź czas gotowania makaronu na opakowaniu). Po ugotowaniu makaronu odcedzamy go na durszlaku – odstawiamy na później.
Po czasie namaczania mięsa odlewamy od niego mleko, mięso doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obydwu stron (nie ma konieczności dodawania tłuszczu do smażenia).
W międzyczasie blendujemy suszone pomidory (wraz z 3 łyżkami zalewy), oliwki oraz zioła prowansalskie (możemy pozostawić kilka większych kawałków – masa nie musi być idealnie gładka).
Tak przygotowaną masę dodajemy do usmażonego mięsa – mieszamy i zmiejszamy ogień na najmniejszy. Następnie dodajemy osoloną śmietanę (powinna być w temperaturze pokojowej) oraz odrobinę pieprzu – jeszcze raz mieszamy, sos doprowadzamy do wrzenia.
Na sam koniec dodajemy ugotowany i odcedzony wcześniej makaron – całość dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy.
Tak przygotowany makaron przekładamy na talerze, posypujemy startym serem i przyozdabiamy świeżymi listkami bazylii.
I gotowe:)
Smacznego!