Ciasto jogurtowe z malinami i borówkami

Ciasto jogurtowe z malinami i borówkami

Przepis na lekkie ciasto jogurtowe z malinami i borówkami z polewą jogurtową w wersji fit.

SKŁADNIKI

Porcja na standardowej wielkości keksówkę.

  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki żytniej razowej, typ 2000
  • 4 jajka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 80g ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g borówek
  • 100g malin

POLEWA:

  • 3 łyżki gorącej przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 120g jogurtu naturalnego
  • garść płatków migdałów do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min + czas pieczenia ciasta (około 55min).

PRZYGOTOWANIE

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy ksylitol i jeszcze chwilę miksujemy.

Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując na najniższych obrotach. Kolejno dodajemy partiami jogurt i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia – cały czas mieszamy na najniższych obrotach miksera.

Do tak przygotowanej masy dodajemy umyte i osuszone owoce – całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą łyżki.

Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na około 55min.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy.

Gdy ciasto przestygnie szykujemy polewę jogurtową.

W większym kubeczku lub garnuszku umieszczamy żelatynę i rozpuszczamy ją całkowicie w gorącej wodzie. Dodajemy ksylitol oraz jogurt (najlepiej jest to zrobić partiami) i mieszamy do czasu całkowitego połączenia składników.

Tak przygotowaną polewą przyozdabiamy wystudzone ciasto i posypujemy odrobiną płatków migdałów.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *