Ciasto jogurtowe z malinami i borówkami
Przepis na lekkie ciasto jogurtowe z malinami i borówkami z polewą jogurtową w wersji fit.
SKŁADNIKI
Porcja na standardowej wielkości keksówkę.
- 100g mąki pszennej
- 50g mąki żytniej razowej, typ 2000
- 4 jajka
- 200g jogurtu naturalnego
- 80g ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g borówek
- 100g malin
POLEWA:
- 3 łyżki gorącej przegotowanej wody
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki ksylitolu
- 120g jogurtu naturalnego
- garść płatków migdałów do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min + czas pieczenia ciasta (około 55min).
PRZYGOTOWANIE
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy ksylitol i jeszcze chwilę miksujemy.
Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując na najniższych obrotach. Kolejno dodajemy partiami jogurt i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia – cały czas mieszamy na najniższych obrotach miksera.
Do tak przygotowanej masy dodajemy umyte i osuszone owoce – całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą łyżki.
Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na około 55min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy.
Gdy ciasto przestygnie szykujemy polewę jogurtową.
W większym kubeczku lub garnuszku umieszczamy żelatynę i rozpuszczamy ją całkowicie w gorącej wodzie. Dodajemy ksylitol oraz jogurt (najlepiej jest to zrobić partiami) i mieszamy do czasu całkowitego połączenia składników.
Tak przygotowaną polewą przyozdabiamy wystudzone ciasto i posypujemy odrobiną płatków migdałów.
I gotowe:)
Smacznego!