Migdałowy deser chia z wiśniami

Migdałowy deser chia z wiśniami

Prosty przepis na przepyszny migdałowy deser z nasionami chia i wiśniami.

SKŁADNIKI

Porcja na 3 desery.

  • 400ml (puszka) mleczka kokosowego 5-7%
  • 30g płatków migdałów
  • 50g ksylitolu
  • 3 łyżki nasion chia
  • około 150-200g drylowanych wiśni w słoiku (gramatura podana dla odcedzonych owoców)

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min.

PRZYGOTOWANIE

Płatki migdałów mielimy drobno.

W rondelku umieszczamy mleczko kokosowe, ksylitol oraz zmielone płatki migdałów – zagotowujemy.

Całość delikatnie studzimy i następnie dodajemy nasiona chia. Masę co jakiś czas mieszamy aż całkowicie wystygnie a nasiona chia zaczną pęcznieć i całość zgęstnieje.

Tak przygotowany pudding przekładamy do miseczek lub pucharków i wstawiamy do lodówki na minimum 3h (ja zazwyczaj trzymam masę w lodówce przez noc).

Po tym czasie, przed podaniem, wyciągamy desery z lodówki i dodajemy do nich odcedzone owoce wiśni (lub inne ulubione).

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *