Dim sum z krewetkami i warzywami (gotowane na parze w koszyczku bambusowym)
Przepis na delikatne i pełne smaku pierożki dim sum z krewetkami i warzywami, gotowane na parze w koszyczku bambusowym.
SKŁADNIKI
Porcja na około 18 pierożków.
CIASTO:
- 200g mąki pszennej + odrobina do przyprószenia i wyrabiania ciasta
- 150ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
FARSZ:
- 250g obranych krewetek
- połowa cukinii
- kawałek naci selera (około 10cm)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
- pół łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka ziaren białego sezamu
- 1 spora dymka
- odrobina soku z limonki do pokropienia krewetek
SOS:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka białego sezamu
CZAS PRZYGOTOWANIA
55min.
PRZYGOTOWANIE
W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do pierożków.
Krewetki obieramy i dokładnie myjemy, następnie skrapiamy sokiem z limonki i odstawiamy na chwilę.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, następnie dodajemy do niego drobno posiekany czosnek, pokrojoną w małą kosteczkę dymkę, starty korzeń imbiru oraz płatki chili – chwilę smażymy.
Następnie dodajemy starte na tarce z dużym oczkiem cukinię i seler (zieloną część) – całość delikatnie smażymy.
Kolejno dodajemy wcześniej przygotowane i pokrojone w kosteczkę krewetki. Na koniec dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i ziarna sezamu – całóść smażymy na dużym ogniu aż część płynów odparuje (mieszamy od czasu do czasu).
Tak przygotowany farsz ściągamy z ognia i pozostawiamy na później.
Teraz przygotowujemy ciasto do pierożków.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól oraz cukier, całość mieszamy i następnie dodajemy gorącą wodę – im cieplejsza tym lepiej, ale należy uważać, żeby się nie poparzyć – całość mieszamy i po chwili dodajemy olej. Ciasto wyrabiamy przez chwilę i odstawiamy pod przykryciem na około pół godziny (ciasto na te pierożki będzie delikatnie rzadsze niż te do tradycyjnych pierogów – będzie się również troszeczkę gorzej wyrabiało i będzie bardziej klejące, dzięki temu pierożki będą rozpływać się w ustach – warto poświęcić im więcej uwagi:)).
Następnie zaczynamy lepić pierożki – ciasto wykładamy na stolnicę i jeszcze chwilkę wyrabiamy, dzielimy je na kilkanaście małych porcji i każdą z nich formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na cienki placek – wypełniamy farszem i formujemy w kształt małych sakiewek.
Gdy wszystkie pierożki będa ulepione szykujemy koszyczek bambusowy do parowania.
Na każdym z poziomów układamy pocięty na małe kwadraty papier do pieczenia lub pergamin. W każdym z kwadracików należy zrobić kilka dziurek (np. za pomocą wykałaczki) aby para lepiej przez nie przenikała. Na każdy z kwadracików układamy pierożek, w delikatnych odstępach między sobą. Koszyczek składamy, przykrywamy i nakładamy na garnek z parującą wodą – tak przyrządzamy przez około 12min (woda powinna cały czas mocno parować).
W międzyczasie przygotowujemy sos do pierożków.
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w małej miseczce i dokładnie mieszamy – wkładamy na chwilę do lodówki.
Po czasie gotowania pierożków ściągamy koszyczek bambusowy znad garnka, koszyczek odkrywamy (uwaga na gorącą parę) i podajemy pierożki z wcześniej przygotowanym sosem.
I gotowe:)
Smacznego!