Krem orzechowo-bananowy z płatków owsianych
Przepis na delikatny krem bananowo-orzechowy z płatków owsianych, podawany z ulubionymi owocami. Idealny na drugie śniadanie, deser lub przekąskę.
SKŁADNIKI
Porcja na 3 osoby.
- 100g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
- 160ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 30g ksylitolu lub innego słodziwa np. miodu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 duży dojrzały banan
- 2 łyżki soku z limonki
DODATKOWO:
- garść ulubionych owoców – idealnie sprawdzą się maliny, borówki lub banan
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min.
PRZYGOTOWANIE
Płatki owsiane, mleko oraz ksylitol umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy do czasu aż płatki owsiane wchłoną całość płynu (mieszamy co jakiś czas aby płatki się nie przypaliły).
Tak przygotowane płatki odstawiamy z ognia i chwilę studzimy.
W osobnej misce umieszczamy pokrojonego banana i skrapiamy go sokiem z limonki, dodajemy do niego masło orzechowe i wcześniej przygotowane, przestudzone płatki owsiane – całość dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowany krem przekładamy do pucharków i wkładamy na kilka godzin do lodówki (lub na całą noc). Przed podaniem wyciągamy krem z lodówki i przyozdabiamy ulubionymi owocami.
I gotowe:)
Smacznego!