Krem orzechowo-bananowy z płatków owsianych

Krem orzechowo-bananowy z płatków owsianych

Przepis na delikatny krem bananowo-orzechowy z płatków owsianych, podawany z ulubionymi owocami. Idealny na drugie śniadanie, deser lub przekąskę.

SKŁADNIKI

Porcja na 3 osoby.

  • 100g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
  • 160ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 30g ksylitolu lub innego słodziwa np. miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 duży dojrzały banan
  • 2 łyżki soku z limonki

DODATKOWO:

  • garść ulubionych owoców – idealnie sprawdzą się maliny, borówki lub banan

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min.

PRZYGOTOWANIE

Płatki owsiane, mleko oraz ksylitol umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy do czasu aż płatki owsiane wchłoną całość płynu (mieszamy co jakiś czas aby płatki się nie przypaliły).

Tak przygotowane płatki odstawiamy z ognia i chwilę studzimy.

W osobnej misce umieszczamy pokrojonego banana i skrapiamy go sokiem z limonki, dodajemy do niego masło orzechowe i wcześniej przygotowane, przestudzone płatki owsiane – całość dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej masy.

Tak przygotowany krem przekładamy do pucharków i wkładamy na kilka godzin do lodówki (lub na całą noc). Przed podaniem wyciągamy krem z lodówki i przyozdabiamy ulubionymi owocami.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *