Kurczak z warzywami w czerwonym curry
Przepis na cudownie aromatycznego i mocno ostrego kurczaka z warzywami w czerwonym curry.
SKŁADNIKI
Porcja na 4 osoby.
- 350g mięsa z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżeczki startego korzenia imbiru
- 1 średnia cukinia
- 150g mini kolb kukurydzy w zalewie
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (średnio ostrej)
- 300g mleczka kokosowego 16%
- pół łyżeczki soli
DODATKOWO:
- garść świeżych liści kolendry
- garść posiekanych orzeszków ziemnych do ozdoby (opcjonalnie)
- około 600g ugotowanego ryżu jako dodatek
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min.
PRZYGOTOWANIE
Na dużej głębokiej patelni roztapiamy olej kokosowy i dodajemy do niego posiekane drobno czosnek, cebulę oraz starty korzeń imbiru – chwilę smażymy.
Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka – smażymy aż mięso całkowicie się zetnie.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinię, czerwoną paprykę oraz pokrojone na mniejsze części mini kolby kukurydzy – całość smażymy jeszcze przez chwilę.
Teraz zmniejszamy ogień na średni, dolewamy mleczko kokosowe, dodajemy pastę curry (jeżeli nie lubisz zbyt ostrych dań proponuję dodać 1 łyżeczkę pasty, gdyż jest ona naprawdę ostra), doprawiamy solą, dokładnie mieszamy aby pasta dobrze się rozpuściła i całość doprowadzamy do wrzenia – gotujemy przez kilka minut, zmniejszając ogień.
Tak przygotowane curry podajemy z ryżem, posypane świeżymi listkami kolendry i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
I gotowe:)
Smacznego!