Kurczak z warzywami w czerwonym curry

Kurczak z warzywami w czerwonym curry

Przepis na cudownie aromatycznego i mocno ostrego kurczaka z warzywami w czerwonym curry.

SKŁADNIKI

Porcja na 4 osoby.

  • 350g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • 1 średnia cukinia
  • 150g mini kolb kukurydzy w zalewie
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (średnio ostrej)
  • 300g mleczka kokosowego 16%
  • pół łyżeczki soli

DODATKOWO:

  • garść świeżych liści kolendry
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych do ozdoby (opcjonalnie)
  • około 600g ugotowanego ryżu jako dodatek

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min.

PRZYGOTOWANIE

Na dużej głębokiej patelni roztapiamy olej kokosowy i dodajemy do niego posiekane drobno czosnek, cebulę oraz starty korzeń imbiru – chwilę smażymy.

Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka – smażymy aż mięso całkowicie się zetnie.

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinię, czerwoną paprykę oraz pokrojone na mniejsze części mini kolby kukurydzy – całość smażymy jeszcze przez chwilę.

Teraz zmniejszamy ogień na średni, dolewamy mleczko kokosowe, dodajemy pastę curry (jeżeli nie lubisz zbyt ostrych dań proponuję dodać 1 łyżeczkę pasty, gdyż jest ona naprawdę ostra), doprawiamy solą, dokładnie mieszamy aby pasta dobrze się rozpuściła i całość doprowadzamy do wrzenia – gotujemy przez kilka minut, zmniejszając ogień.

Tak przygotowane curry podajemy z ryżem, posypane świeżymi listkami kolendry i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *